7 onjuiste vooroordelen over auto leasen

Home » Blogs » Zakelijk-Leasen » 7 onjuiste vooroordelen over auto leasen

Heb je een auto nodig om je bedrijf te runnen? Of vraag je je weleens af welke financieringsoptie voor jou de beste keuze is? Kan je het zelf financieren of moet je toch geld lenen? Veel zelfstandige en zzp’ers hebben vraagtekens bij auto leasen of het überhaupt interessant is en of het wel nut heeft. Er zijn namelijk veel punten waarover je kunt twijfelen en waarover je goed na moet denken. Hier volgen de feiten achter de zeven meest voorkomende vooroordelen over autoleasing, zodat jij de juiste keuze kunt maken voor jou als zelfstandige. Er zijn namelijk genoeg redenen waarom auto lease een goede oplossing kan zijn.

1. Een auto leasen is duur

Misschien zie je veel goede aanbiedingen om je eigen auto te kopen. De aankoopprijs ziet er misschien wel goed uit, maar heb je er wel rekening mee gehouden dat de aanschafkosten exclusief reparatie, onderhoud, verzekering, belastingen, rente en afschrijving zijn? Bij de aanschaf van een tweedehands auto komen de mankementen vaak pas later aan het licht. Op deze onkosten zit je natuurlijk niet te wachten als zelfstandig ondernemer. Leasen dekt al deze kosten voor een vast, laag maandelijks bedrag. Je bespaart dus op al deze kosten wanneer je een auto wilt leasen. Benieuwd naar de kosten van leasen? Bij auto leasen zzp staat het aanbod voor je op een rijtje, dus ontdek wat bij je past.

vooroordelen over auto leasen

2. Leasen is onvoorspelbaar

Maak je je zorgen dat leasekosten moeilijk te voorspellen zijn wanneer je zakelijke behoeften en budget veranderen? In feite kun je het aantal kilometers, de voertuigen en de contractduur aanpassen aan je veranderende bedrijfsbehoeften. En omdat de leasekosten per maand vast zijn en service- en bedrijfskosten omvatten, kun je de cashflow van jouw bedrijf beter voorspellen en plannen. Eigenlijk zijn de kosten dus juist voorspelbaar. Vergelijk de prijzen van verschillende leasemaatschappijen, zodat je weet waar jij aan toe bent.

3. Leasen is complex

Een eigen auto kopen voelt misschien vertrouwelijk en eenvoudiger, maar als je least neemt de leasemaatschappij het grootste deel van de administratieve rompslomp van je over. Zij maken het proces van het selecteren van jouw ideale auto, het aanpassen van het contract, het bestellen van de auto en het beheren van de kosten eenvoudig en probleemloos. En zodra je de weg op gaat, profiteer je van 24/7 toegang tot chauffeursdiensten en ondersteuning. Met het leasen van een auto bespaar je dus tijd, want er wordt je veel werk uit handen genomen. Leasen is eenvoudig en probleemloos, zodat je kunt genieten van de rit.

4. Leasen is inflexibel

Maar wat gebeurt er als je meer auto’s nodig hebt of je je contract voortijdig wil beëindigen? Nieuwe lease-opties, zoals short-term lease, bieden kmo’s de flexibiliteit en de vrijheid die ze nodig hebben om in de onzekere wereld van vandaag te opereren. Je leasecontract verandert mee met jouw zakelijke behoeften. Daarnaast kun je altijd tegen een vergoeding je contract vroegtijdig stoppen. Meestal is dit een bepaald percentage over het resterende bedrag van de afgesproken periode of een boete. Dit verschilt per maatschappij.

5. Leasen is riskant

Maak je je zorgen dat je cashflow het moeilijk maakt om de maandelijkse leaseprijs te betalen? Wanneer je een auto gaat leasen is het belangrijk om jouw budget en behoeften af te wegen tegen de leasevoorwaarden voordat je tekent, net als bij elk ander contract. En omdat de leasemaatschappij het risico voor je op zich neemt – inclusief reparaties, afschrijving, belastingen en doorverkoop – vermindert leasen in feite het risico van het hebben van een auto. Tijdens de duur van het leasecontract ben je over het algemeen gebonden aan een vast bedrag per maand. De onderhoudskosten betaalt de maatschappij, dus daar heb jij als zzp’er geen omkijken naar.

6. Leasen is niets voor mij

Denk je dat alleen grote bedrijven met een groot wagenpark kunnen profiteren van leasing? Niet waar! Leasen kan een geweldige oplossing zijn voor bedrijven van elke omvang. Voor kleine ondernemers betekent leasen dat je in jouw ideale auto of bestelwagen rijdt, terwijl je de kosten spreidt over de tijd en geniet van flexibiliteit, kostenbeheersing en een probleemloze ervaring. Je kunt dus zelfs als zzp’er slechts één auto leasen. Zo is er voor iedere ondernemer wel een mogelijkheid om over een auto te beschikken. Nog een reden waarom een auto lease een goed plan is.

7. Het is niet mijn auto

Het is waar dat wanneer je least, je niet de eigenaar bent van de auto. Toch heeft het wel voordelen tijdens je leasecontract. Je rijdt altijd in een nieuwe auto met de nieuwste technologie zonder te betalen voor benzine, verzekering, onderhoud of reparaties. Houd je van jouw leaseauto? Dan kun je ervoor kiezen om hem aan het einde van je leasecontract te kopen tegen een scherpe prijs. Bij financial lease is de auto wél van jou. De auto staat namelijk bij jou op het balans, waarmee je allerlei fiscale voordelen hebt.