Kiest u voor operational lease of financial lease als zzp’er?

Operational lease of financial lease, wat zijn de verschillen en waar doet u als ondernemer goed aan? Dit zijn twee leasevormen van XLLease die bijna tegenovergesteld aan elkaar zijn. Beide leasevormen hebben voor- en nadelen én een ander prijskaartje. In dit artikel leggen we u uit wat de verschillen zijn, lees snel verder!

Zakelijke leaseauto, hoe werkt dat?

Zakelijke lease is een financieringsvorm, waarbij u als ondernemer een zakelijke leaseauto kunt rijden van een leasemaatschappij. Voor een vast bedrag per maand kunt u tegen verschillende voorwaarden in een (bijna) nieuwe auto rijden. Hier zijn de kosten voor verzekering, pechhulp, afschrijving en wegenbelasting bij inbegrepen. Ook de brandstof kan worden toegevoegd aan het contract. De duur van het contract, de soort auto en de extra servicekosten bepalen de kosten van zakelijk leasen. Gaat u bijvoorbeeld voor een kleine of een grote zakelijke leaseauto, rijdt u benzine of elektrisch en voor hoeveel maanden wilt u leasen? Het verschil in deze leasevormen is dat u bij operationele lease na afloop van de contractperiode de zakelijke leaseauto weer inlevert  bij de leasemaatschappij, bij financial lease wordt u zelf eigenaar. 

zakelijke leaseauto

Operational Lease 

Hierbij leaset u een zakelijke leaseauto bij de leasemaatschappij. U betaalt maandelijks een vast maandbedrag waarbij het onderhoud, reparaties en een allrisk dekking is inbegrepen. Zorgeloos leasen dus. Bij deze leasevorm blijft de leasemaatschappij eigenaar van de auto. Startende ondernemers komen vaak alleen in aanmerking voor operational lease. U maakt de keuze voor een leaseauto en met de leasemaatschappij spreekt u af voor hoelang u het leasecontract aangaat. U maakt dan ook de keuze voor welke extra services u kiest, wel of geen winter/zomerbanden en/of brandstof in het contract. Hieruit volgt een maandbedrag.

De leaseauto wordt door gebruik en afschrijving steeds minder waard. Dit heet het economisch risico. Omdat de leasemaatschappij bij operational lease eigenaar is van de auto draagt hij het economisch risico. De leaserijder betaalt voor een deel mee aan het risico dat de leasemaatschappij op zich neemt, waardoor operational lease duurder lijkt dan financial lease. Bij financial lease komen de kosten voor verzekering, belasting en onderhoud echter voor eigen rekening. 

Financial Lease 

Bij financial lease wordt u na het voldoen van de laatste maandtermijn eigenaar van de auto. De leasemaatschappij koopt de auto, als ondernemer leaset u deze door een maandelijks bedrag als ‘aflossing’ te betalen. U betaalt de leasemaatschappij dus iedere maand in termijnen terug. Zo hoeft u als ondernemer niet in één keer een grote investering voor een auto te doen. Zaken zoals wegenbelasting, verzekering, risico van schade en onderhoud betaalt de ondernemer bij financial lease zelf.

Leaseauto zzp: de verschillen

Bij operational lease zijn de kosten hoger, ligt het risico bij de leasemaatschappij en profiteert u als ondernemer van meer gemak. Bij financial lease zijn de kosten lager, draagt u zelf het risico en heeft u dus ook minder gemak. Bij financial lease is de zakelijke leaseauto na afloop van het leasecontract wel uw eigendom. 

Voor iedere ondernemer is de situatie anders. Kies daarom de leasevorm die het best bij uw onderneming past. Bekijk snel de mogelijkheden of vraag één van onze leaseprofessionals voor advies.