Elektrisch rijden als zzp’er?

Home » Blogs » Zakelijk-Leasen » Elektrisch rijden als zzp’er?
Ben je momenteel zzp’er en vraag je je af of de overstap naar een elektrische auto de juiste zet zou kunnen zijn? Je ziet steeds meer elektrische auto’s en bedrijfsbussen rijden en veel automobilisten maken de overstap naar een elektrisch voertuig. Toch zijn er nog steeds veel automobilisten die twijfelen, en dit kan om een paar redenen zijn. Lees verder om de belangrijkste voor- en nadelen van elektrische auto’s te ontdekken.

Voordelen van elektrisch rijden

Elektrisch rijden biedt verschillende voordelen. Deze hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

Subsidies

Een nieuwe auto kost altijd geld. Gelukkig zijn er allerlei financiële voordelen bij de aanschaf van een elektrische auto. De overheid heeft namelijk het doel dat iedereen in 2030 elektrisch rijdt. Er zijn verschillende eisen en regels aan verbonden, dus het is goed om eerst uit te zoeken of jij in aanmerking kunt komen voor een subsidie.

Geen uitstoot

Een van de meest voor de hand liggende voordelen is dat er geen uitstoot is bij elektrische auto’s. Dit is belangrijk omdat mensen manieren moeten vinden om hun impact op het milieu te verminderen en dit is een van de meest effectieve manieren om dat te doen. Wil je als zzp’er elektrisch rijden? Dan heeft dit op de lange termijn dus invloed op je kosten, maar ben je ook bewust bezig met het milieu. Bovendien kan het ook nog eens goed zijn voor je imago, waardoor je meer opdrachten binnen kunt halen!
elektrisch rijden zzp

Goedkoop elektrisch rijden

De prijs is een van de grootste drempels voor veel mensen, maar je kunt veel voordeel halen uit subsidies en regelingen. Als je een elektrische auto koopt of leaset, kan dit dus zeker een goede investering zijn. Daarnaast zorgt elektrisch rijden voor minder onderhoudskosten. Een elektromotor heeft namelijk veel minder bewegende onderdelen dan een verbrandingsmotor, waardoor er minder kans is op slijtage. Hierdoor zul je op de langetermijnkosten besparen.

Brandstofbesparing

Een belangrijke financiële prikkel is dat je enorm bespaart op de bedrijfskosten, omdat je niet meer hoeft te tanken, wat voor veel automobilisten een grote maandelijkse kostenpost kan zijn. Er is ook geen wegenbelasting bij volledig elektrische auto’s. Zo ben je dus niet alleen goed bezig voor het milieu, maar heeft het ook een ontzettend goede impact op de financiële status van jouw onderneming!

Nadelen van elektrisch rijden

Naast dat elektrisch rijden voor zzp’ers voordelen biedt, kan het ook wat nadelen hebben. Deze hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

Gebrek aan oplaadpunten

Een van de belangrijkste zorgen die mensen hebben als het gaat om elektrische voertuigen is een gebrek aan oplaadpunten. Dit kan een paar jaar geleden een probleem zijn geweest, maar in 2021 zijn er twee keer zoveel elektrische oplaadpunten dan benzinestations en het aantal neemt voortdurend toe. Momenteel zijn er in Nederland ongeveer 81 duizend oplaadpunten. Automobilisten zijn dus nooit te ver van een oplaadpunt verwijderd. Zo kun je onderweg naar een opdracht of meeting gerust je auto nog eens opladen.

Ongerustheid over actieradius

Een ander groot nadeel is de ongerustheid over de actieradius. Dit is uiteraard minder een probleem met het toenemende aantal oplaadpunten, maar de accutechnologie is de laatste jaren ook sterk verbeterd. Tegenwoordig kunnen elektrische auto’s meer dan 150 kilometer afleggen, wat voor de meeste automobilisten voldoende zou moeten zijn. Er zijn zelfs al elektrische auto’s die meer dan 500 kilometer kunnen rijden. Dat moet toch genoeg zijn voor jouw job?

Oplaadtijd

De oplaadtijd is een ander probleem, dat zowel voor particulieren als ondernemers een probleem kan vormen. Het kan een paar uur duren om een batterij volledig op te laden (hoewel dit sneller kan als je bereid bent meer uit te geven), maar als je de oplaadmomenten zorgvuldig plant, zou dit niet al te veel van een probleem moeten zijn. Daarnaast zijn er ook steeds meer snelladers, waarmee je auto binnen een halfuur 80% geladen is.

Vooraf te betalen kosten

Het kan meer kosten dan een standaard voertuig, maar het is belangrijk om in gedachten te houden dat je op brandstof, wegenbelasting en door overheidssubsidie bespaart, waardoor het al snel betaalbaar wordt. Bekijk of jij als zzp’er een kleine lening kunt krijgen. Op de lange termijn is het wel degelijk een goede investering.

Geen trekhaak

Bij veel elektrische auto ontbreekt er een trekhaak. Meestal zit de accu in de weg of de motor en de koelcapaciteit kunnen het niet aan. Afhankelijk van je werkzaamheden kan dit erg onhandig zijn. Wanneer je vaak een aanhanger nodig hebt, moet je er dus op letten om een specifiek model met trekhaak uit te zoeken.

Zoals je kunt zien, zijn er veel voordelen aan elektrische autobezit en zelfs de nadelen kunnen gemakkelijk worden “opgelost”. Ben jij van plan om een elektrische auto te kopen of te leasen, dan zet jij een goede stap richting de toekomst van elektrisch rijden. Vergelijk leasemaatschappijen en kies de elektrische auto die het best bij jou past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *