Wat is goedkoper, een auto leasen of kopen?

Als zzp’er kan het zijn dat je voor klussen op veel verschillende plekken in Nederland moet zijn. Een auto kan hierbij handig zijn, maar op wat voor manier schaf je de auto aan? Er zijn verschillende aspecten waar je aan moet denken. Veel zzp’ers willen daarom weten; wat is goedkoper, een auto leasen of kopen? Dit is afhankelijk van jouw wensen en situatie. We vertellen je wanneer het beter is om een auto te kopen en wanneer het beter is om te leasen. Zo kun je voor jezelf als zzp’er bepalen wat in jouw situatie het gunstige is.

Wanneer is het beter om te kopen?

Wat is goedkoper auto leasen of kopen

Een auto leasen kost meestal minder aanloopkosten en maandelijkse betalingen in vergelijking met kopen, maar een auto kopen is over het algemeen goedkoper op de lange termijn. Elke optie heeft voordelen, afhankelijk van je situatie. Kopen is waarschijnlijk de betere optie als een van de volgende punten voldoet aan je eisen.

Je vindt het niet erg om in een licht gebruikte auto te rijden

Meestal is de aankoop van een tweedehands auto de meest financieel verstandige beslissing. Dat komt omdat je steile afschrijvingen in het eerste jaar vermijdt. Gemiddeld verliest een nieuwe auto 10 procent van zijn waarde wanneer je hem bij de dealer wegrijdt en nog eens 10 procent in het volgende jaar. Een nieuwe auto verliest gemiddeld 60 procent van zijn totale waarde tijdens de eerste vijf jaar.

Bovendien zijn de kosten voor autoverzekeringen en de registratiekosten meestal ook lager voor licht gebruikte auto’s. Onderhouds- en reparatiekosten kunnen echter hoger zijn. Als je een tweedehands auto contant kunt kopen, slaan je rentebetalingen over en kom je er financieel nog beter uit.

Je bent van plan om je auto voor een lange tijd te houden

De meeste autobezitters houden een nieuwe auto zes en een half jaar. Als je van plan bent om jouw auto zo lang te houden, is kopen meestal de betere optie. Dit geldt met name als je de lening in die tijd kunt afbetalen en eigen vermogen kunt opbouwen.

Je rijdt veel

De meeste leasingmaatschappijen rekenen 12 tot 15 cent voor elke afgelegde kilometer boven een bepaalde limiet, wat kan oplopen. Je kunt onderhandelen over een hogere kilometergrens, maar dan zul je waarschijnlijk meer moeten betalen voor de lease.

Je bent zuinig op auto’s

Kopen is meestal de beste optie als je jonge kinderen hebt of zware machines vervoert in je auto. Als je een leaseauto inlevert, is een beetje slijtage niet erg. De auto moet echter wel in de oorspronkelijke staat verkeren, anders wordt een schadevergoeding in rekening gebracht. Bovendien moet je documentatie laten zien waaruit blijkt dat je alle aanbevolen olieverversingen, bandenrotaties en tune-ups hebt uitgevoerd.

Wanneer is het beter om te leasen?

Kopen is niet altijd de beste optie. Je kunt je volgende auto beter leasen als een van de volgende zaken voor jou gelden.

Je bent zelfstandige en rijd je auto voor zaken

Je kunt je leasebetaling mogelijk aftrekken, naar rato van hoeveel je de auto voor jouw bedrijf gebruikt.

Er zit echter een addertje onder het gras. Als de auto een bepaalde waarde overschrijdt, moet je een “inkomensbijtelling” van jouw aftrek aftrekken. Dit is een extra bedrag aan inkomsten dat je mogelijk moet opgeven als je een voertuig of ander eigendom voor zakelijke doeleinden least. Je moet het inclusie bedrag rapporteren als de reële marktwaarde van het geleasede goed een bepaalde drempel overschrijdt. Het inclusie bedrag verschilt afhankelijk van hoe lang je de auto hebt geleased.

Bottom line? Leasen biedt belastingvoordelen voor zelfstandigen die voor hun werk rijden, vooral voor duurdere auto’s. Als zelfstandige kun je ook bedrijfsgerelateerde autokosten aftrekken, zoals parkeergeld en tol, benzine, olie, verzekering, garagehuur, registratiekosten, leasekosten en reparaties.

Je wilt altijd de nieuwste auto met de nieuwste technologie

De volledige aankoop financieren van een auto die je minder dan drie jaar houdt, is meestal financieel niet zinvol. Echter, als een auto naar verwachting een hoger dan gemiddelde restwaarde heeft, kan het nog steeds de moeite waard zijn om te kopen.

Je wilt lagere initiële kosten en maandelijkse betalingen

Nu heb je hopelijk een antwoord op de vraag: wat is goedkoper, een auto leasen of kopen? Als je least, betaal je alleen het verschil tussen de sticker prijs en de verwachte waarde van de auto aan het einde van de leaseperiode, plus rente en kosten. Als je een uitstekend krediet hebt, hoeft je misschien niet eens een aanbetaling te doen. Op korte termijn is het bijna altijd goedkoper om een auto te leasen dan te kopen. Voor zzp’ers is er ook een breed aanbod aan lease mogelijkheden. Vergelijk leasemaatschappijen voor opties bij jou in de buurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *