Veilig magazijn? Hier moet een magazijn aan voldoen!

Een veilig magazijn is heel belangrijk voor de veiligheid van je werknemers. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Een magazijn moet voldoen aan verschillende regels en voorschriften die ervoor moeten zorgen dat het veilig is. In deze blog zullen we deze regels en voorschriften bespreken, zodat de arbeidsinspectie jouw magazijn niet negatief beoordeeld.

Nooduitgang & ontruimingsplattegrond

Het is belangrijk dat het magazijn genoeg nooduitgangen heeft. Dit zorgt er namelijk voor dat de werknemers op tijd het pand kunnen verlaten. Bij ontruiming van het pand, is een ontruimingsplattegrond ook heel belangrijk. Dit zorgt ervoor dat alle werknemers weten waar de nooduitgangen zijn en hoe ze hier het snelst en op de veiligste manier kunnen komen. Een ontruimingsplan is alleen verplicht is alleen verplicht als het magazijn voldoet aan de volgende punten; De gebruiksoppervlakte is 500m2 of groter, op meer dan 1 verdieping is een brandmeldinstallatie aanwezig. 

Heftrucks

Zo af en toe gebeuren er ongelukken met heftrucks. Om deze ongelukken te voorkomen of zo klein mogelijk te houden, moet er rekening worden gehouden met verschillende dingen. Het is namelijk belangrijk dat de heftrucks goed gekeurd zijn en dat ze technisch in orde zijn. Daarnaast moeten er stootkussens worden aangebracht waardoor stellingen beschermd zijn in geval van een aanrijding.

Vloer

Ook de vloer is belangrijk. Het is hier belangrijk dat er goed is aan wat de looppaden zijn en wat de paden zijn voor de heftrucks. Door dit goed aan te geven doormiddel van lijnen op de vloer, zal dit ervoor zorgen dat er geen gevaarlijke situaties ontstaan. Naast deze strepen op de vloer, moet de vloer ook goed onderhouden worden. Er worden namelijk stellingen verschoven, personeel loopt heen en weer en de heftrucs rijden af en aan. Hierdoor beschadigt een slechte vloer snel en zou er onderhoud gedaan moeten worden. Het is dus belangrijk om een goede vloer te aan te schaffen. Een goede oplossing is een vloer van epoxy, epoxy gaat namelijk lang mee. Zit er een scheur of gat in de vloer, dan kan deze snel weer worden opgevuld met nieuwe epoxy. Hierdoor zijn de onderhoudskosten laag.

Goede stellingen

tot slot zijn goede en stevige stellingen belangrijk voor de veiligheid. Er zijn diverse stellingen die geschikt zijn voor verschillende functies. Zo heb je Palletstellingen, deze zijn speciaal ontworpen om verschillende maten pallets op te slaan. De keuze van de goede stelling voor de juiste functie helpt bij de veiligheid, omdat deze hier speciaal voor gemaakt zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *