Tips voor je boekhouding: gebruik Profit First

Herken jij je in de situatie dat je keihard werkt voor je bedrijf en toch aan het einde van de maand niets aan jezelf kunt uitbetalen? Maakt jouw bedrijf op papier grote hoeveelheden omzet maar houd je aan het eind van de maand niks over, of draai je zelfs verlies? Profit First helpt jou om je financiën middels eenvoudig boekhouden te managen en zorgt ervoor dat jouw cijfers alleen nog maar in de plus staan. 

Profit First is een methode waarbij je met eenvoudig boekhouden meer focus kunt leggen op de winst. Dit doe je door onder andere het BIVA getal te berekenen, je salaris voor jezelf opzij te zetten en buffers op te bouwen op verschillende rekeningen. Bij ZZP Vrienden komt er iedere derde vrijdag van de maand een blog online met tips van CijferExpert BV over hoe jij je eenmanszaak boekhouding beter kunt reguleren. Lees dus snel verder voor de beste tips met betrekking tot zzp boekhouden. 

Houd geld achter de hand voor belastingaangifte

Met zzp boekhouden bestaat er een verschil tussen geld maken en geld verdienen. Geld maken is makkelijk, er komt namelijk geld binnen. Dit is je omzet. Het gebruik van één enkele bankrekening kan leiden tot een gevoel dat je voldoende financiële middelen hebt om uit te geven, maar dit is niet het geval. Dit geld is namelijk niet het bedrag dat je echt verdient, omdat een deel van dit geld niet van jou is. Je moet hier namelijk nog belasting over betalen. Houd er daarom in je eenmanszaak boekhouding rekening mee dat je een bedrag achter de hand houd voor belasting en stel voor jezelf een budget in dat je mag uitgeven. 

Zet met zzp boekhouden winst opzij voor salaris

In het (ouderwetse) traditionele boekhouden voor zzp ligt de nadruk op omzet. Van die omzet worden eerst alle kosten afgetrokken en pas wanneer alle kosten en belastingen zijn voldaan, kijk je naar jezelf. Jij staat altijd achteraan, terwijl jij de belangrijkste medewerker van jouw bedrijf bent. Dat moet toch anders kunnen? 

Met Profit First zorg je eerst voor jezelf. De eerste stap die je zet is winst nemen. Dat voelt in eerste instantie misschien wat ongemakkelijk om te doen. Zeker als je tot nu toe niet of nauwelijks iets aan jezelf hebt kunnen uitbetalen. Je begint met kleine stapjes. 1% winst apart zetten op een Winstrekening ga je niet merken, maar je werkt wel aan een gewoonte waarmee je dat percentage kunt opbouwen voor je eenmanszaak boekhouding. 

Eenvoudig zzp boekhouden: zo werkt Profit First

Je werkt voor je eenmanszaak boekhouding met vijf rekeningen: Ontvangsten, Winst, Salaris eigenaren, Belastingen en Kosten. Het geld ontvang je op de Ontvangstenrekening. Twee keer per maand verdeel je het geld van je Ontvangstenrekening over de andere rekeningen in vooraf vastgestelde verhoudingen. De andere rekeningen hebben allemaal hun eigen doel dat samenhangt met de naam van de rekening. 

Het geld wordt altijd in een vaste volgorde verdeeld. De facturen betaal je vervolgens van het geld dat beschikbaar is op de Kostenrekening. Daar wordt geen uitzondering in gemaakt. Als er onvoldoende geld op die rekening staat, geeft dat je het inzicht dat je deze kosten niet kunt veroorloven. Elk kwartaal keer je jezelf winst uit. 

Je begint met kleine stapjes om een gewoonte te creëren en elk kwartaal kun je de percentages die je naar de verschillende rekeningen overmaakt aanpassen. Op deze manier kun je met eenvoudig boekhouden stapsgewijs toewerken naar jouw doelen.  

De belangrijkste 3 inzichten

Inzicht 1: Jij bent de belangrijkste persoon in jouw onderneming

De aanpak van Profit First helpt om ervoor te zorgen dat jij altijd iets uit jouw onderneming weet te halen. Of dat nou inzichten in je financiële stabiliteit, inzichten in zzp boekhouden of daadwerkelijke inkomsten zijn. Je onderneming wordt er financieel gezonder van om deze methode te hanteren. Profit First is eenvoudig boekhouden waarbij jij als ondernemer ook een deel van de cashflow te zien krijgt. 

Inzicht 2: De vijf Profit First rekeningen geven enorm veel inzicht in jouw cashflow

Open in je boekhouding voor zzp vijf simpele rekeningen en verdeel het geld dat je binnenkrijgt in verschillende potjes. Zo krijg je enorm veel inzicht in waar het geld van jouw onderneming naartoe gaat. Zo zie je in één oogopslag hoeveel geld je daadwerkelijk hebt om de kosten te betalen. Dit kan een enorme eye opener zijn waarna je meteen gezondere beslissingen voor je bedrijf wil nemen wat betreft het boekhouden voor je zzp-organisatie.

Inzicht 3: De verschuiving van omzet naar winst 

Profit First, de titel zegt het eigenlijk al. Je verschuift je focus in boekhouden voor zzp van omzet naar winst. Als je op deze manier naar jouw financiën gaat kijken, dan verandert er veel voor jou en je bedrijf. Je betaalt als eerste jezelf uit, je krijgt veel meer inzicht in de kosten van jouw onderneming en de weg wordt opengezet naar een gezonde groei.

Eenvoudig boekhouden voor zzp? Profit First biedt een simpel systeem dat je veel meer inzicht geeft in jouw onderneming, je op weg helpt naar gezonde groei van jouw bedrijf en er ook nog eens voor zorgt dat jij elke maand jezelf uit kunt betalen. Juliska van CijferExpert BV is opgeleid tot gecertificeerde Profit First Professional en helpt jou een financieel gezond en winstgevend bedrijf te worden en blijven. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *