Zo bouw je als zzp’er een zzp netwerk op

Home » Blogs » Starten als zzp'er » Zo bouw je als zzp’er een zzp netwerk op

Het bewust bouwen aan een zzp netwerk is iets wat wij erg aanraden. Het is fijn als je het druk hebt, maar juist de tijd die daarna komt, is waar je voorbereid op moet zijn. We begrijpen goed dat het lastig kan zijn om je aandacht op de juiste manier te verdelen, maar wanneer je bewust aan je netwerk aan het bouwen bent, helpt dit jou om in de gedachte vanmogelijke opdrachtgeverste blijven. Een zzp netwerk opbouwen doe je niet door alleen contact te leggen, het is veel meer dan dat. We geven je een aantal tips hoe je dit het beste kan aanpakken.

1. Investeer slim

Veel mensen denken dat een succesvol netwerk altijd groot is, maar dit hoeft niet zo te zijn. Een netwerk wat kleiner is, maar die je wel continu onderhoudt, is veel waardevoller. Het warm houden, informeren en evalueren van je huidige netwerk is een slimme investering. Een manier om hiermee te starten is door een selectie te maken van circa 15 personen die voor jou waardevol zijn. Geef hen aandacht door ze zo nu en dan een berichtje te sturen of interesse te tonen in waar zij mee bezig zijn. Plan hiervoor wekelijks een moment in, zodat dit vast in je ritme komt.LinkedInis een goed social media platform om je netwerk te onderhouden!

Netwerk zzp

2. Bruggen bouwen in je zzp netwerk

Wanneer je het voor elkaar krijgt om je te mengen met een ander netwerk, krijg je gemakkelijk toegang tot veel nieuwe kansen. Een voorbeeld hiervan is door een link te leggen met je sportvereniging of met een leverancier. Door je toe te voegen binnen een ander netwerk creëer je eigenlijk een schakel waarmee je nieuwe informatie kunt halen. Kijk binnen je huidige netwerk of je ergens zo’n brug kan creëren.

3. Wat jij geeft, komt ooit weer terug

Krijg je regelmatig de vraag of je iets voor iemand kan betekenen? We begrijpen dat je hier niet altijd evenveel zin in hebt, maar wederkerigheid in je netwerk is erg belangrijk. Dus wanneer je een vraag krijgt van iemand uit je netwerk, probeer dan altijd mee te denken. Het moet je natuurlijk geen uren of dagen kosten, maar hulp aanbieden helpt altijd bij het bouwen en onderhouden van je zzp netwerk.

4. Je hebt meer te bieden dan je denkt

Een veel voorkomende gedachte is dat men denkt dat ze niets extra’s te bieden hebben dan het geen waar zij goed in zijn. Dit is niet waar, jouw frisse blik of gesprek kan voor iemand anders heel waardevol zijn. Andersom geldt dit natuurlijk ook. Denk jij dat iemand heel waardevol voor jou kan zijn? Trek dan de stoute schoenen aan en neem contact op!

5. Netwerken op een authentieke manier

Probeer je eigen draai te vinden in het bouwen en onderhouden van jouw netwerk. Wees hierbij vooral jezelf. Misschien ken je wel iemand die uitblinkt in netwerken. Wat vind jij aan hem of haar zo goed of leuk? Eigenschappen van een authentieke netwerker zijn onder andere: transparantie, bereidheid, gericht op anderen en anderen waarderen. Ga bij jezelf na op welke vlakken jij nog kan verbeteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *