Ondernemerscursus met behulp van de STAP-regeling

Home » Blogs » Starten als zzp'er » Ondernemerscursus met behulp van de STAP-regeling

Onlangs is de Nederlandse overheid met een bericht naar buiten gekomen over de introductie van de regeling STAP per 1 maart 2022. Deze subsidieregeling stelt werknemers in staat om ieder jaar 1000 euro te besteden aan aanvullende opleidingen, cursussen of trainingen. Behalve voor werknemers is deze regeling ook bedoeld voor zzp’ers en freelancers. Een mooie kans dus om je dit jaar verder te ontwikkelen door een ondernemerscursus te volgen. In deze blog vertellen we je alles over de regeling en waar je een ondernemerscursus kunt vinden.

Wat is de STAP-regeling?

De STAP-regeling biedt veel ondernemers een unieke kans om zichzelf verder te ontwikkelen. STAP staat voor STimulering ArbeidsmarktPositie. Behalve voor werknemers in loondienst en werkzoekenden is deze regeling ook bedoeld voor zzp’ers, freelancers en ondernemers. Het doel van deze regeling is vooral voor zzp’ers om goed inzetbaar te blijven in de markt en ook te kunnen concurreren in de branche waarin je actief bent. Ze zeggen vaak ‘knowledge is power’ en het volgen van een ondernemerscursus, training of opleiding versterkt deze kennis alleen maar.

De STAP-regeling wordt in principe geïntroduceerd als vervanging voor de fiscale aftrek scholingskosten die je als zzp’er aan het einde van het jaar voor een deel kon terugvragen. Uit onderzoek bleek namelijk dat er vanuit de doelgroep eigenlijk nauwelijks gebruik werkt gemaakt van de fiscale aftrekpost scholingskosten. Dit had er met name mee te maken dat het systeem ingewikkeld en niet bepaald gebruiksvriendelijk was. Ook was er vaak veel onduidelijkheid over wat er nu wél binnen deze regeling viel en wat niet.

ondernemerscursus via STAP-regeling

Waar kan ik het STAP-budget aanvragen?

Op het moment dat de regeling ingaat, kan je bij het UWV een STAP-budget aanvragen. Het geld wordt dan niet op jouw bankrekening gestort: bij goedkeuring betaalt de uitkeringsinstantie het lesgeld direct aan de onderwijsinstelling.

Budget

Het budget van de STAP-regeling is vastgesteld op € 1000,-. Het budget kun je aanvragen en wordt betaald door het UWV. Het budget zal uiteindelijk naar een opleider gaan waar jij als zelfstandig ondernemer voor kiest. Is je opleiding of ondernemerscursus duurder dan € 1000,-, dan betaal je zelf het resterende bedrag. De overheid probeert met de STAP- regeling de drempel die de vorige regeling veroorzaakte weg te nemen.

Waarom is het verstandig om als zelfstandig ondernemer bij te scholen?

Met de STAP-regeling zet de overheid bewust in op bijscholing van werknemers en ondernemers. Dit is een signaal om in te spelen op de trends van een snel veranderende arbeidsmarkt. Verschillende (technologische) ontwikkelingen zorgen er namelijk voor dat beroepen zullen gaan verdwijnen en er in andere branches juist vraag naar personeel ontstaat. Met de veranderende vraag in het vooruitzicht kun je maar beter goed voorbereid zijn. En door het uitbreiden van je kennis en vaardigheden ben je als zzp’er of freelancer goed voorbereid. Zo zorg je er als zelfstandig ondernemer ook voor dat je flexibel kunt meebewegen in de arbeidsmarkt en bij moordende concurrentie in je branche je makkelijker kunt veranderen van sector.

Voorwaarden STAP-regeling

Om in aanmerking te komen voor de subsidie-regeling moet je een minimale leeftijd hebben van 18 jaar. Daarnaast mag je op het moment geen studiefinanciering ontvangen en is er de strenge vereiste dat je opleiding, ondernemerscursus of training binnen drie maanden start na het moment dat je de STAP-regeling hebt aangevraagd. Hierbij is het belangrijk voor jou als ondernemer, dat je de regeling niet te vroeg aanvraagt. Per tijdvak, dat telkens twee maanden is, wordt een deel van het budget vrijgegeven die ruimte biedt aan gemiddeld 40.000 aanvragen. Dit betekent dat je er als zzp’er kort op moet zitten, wil je kans maken.

Waar vind ik de opleidingen die in aanmerking komen voor de STAP-regeling?

Als zzp’er kun je niet voor elke ondernemerscursus, training of opleiding gebruik maken van het STAP-budget. Op stap.opleiding.nl vind je een duidelijk overzicht van de opleiders waarbij je je STAP-budget kunt inzetten. Ben je enthousiast over een opleiding? Dan kun je eenvoudig inschrijven op de website van de opleider en bij het invullen van het inschrijfformulier, het vinkje aankruisen met “ik wil gebruiken maken van de STAP-regeling.

Hoe gaat het STAP-budget er in de toekomst uitzien?

Het STAP-budget dat op 1 maart 2022 beschikbaar komt, betreft slechts een eerste versie van de subsidieregeling. Over hoe het STAP-budget er precies in de toekomst uit gaat zien, moeten veel knopen nog worden doorgehakt. Wel is duidelijk dat tot 2025 € 200 miljoen vrij is gemaakt voor de regeling, de verwachting is dat er jaarlijks tweeduizend tot drieduizend mensen gebruik van maken.

Aan de hand van deze blog hopen wij jullie als ondernemers wat meer informatie te hebben gegeven over de STAP-regeling. Ben je nieuwsgierig naar meer tips rondom ondernemerschap, bekijk dan zeker onze zzp tips eens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *