Hoe maak je een online meeting efficiënter?

Home » Blogs » Starten als zzp'er » Hoe maak je een online meeting efficiënter?

Door de tijd waarin we leven is het steeds gebruikelijker dat er meetings online plaatsvinden. Deze manier van een meeting organiseren, is totaal niet te vergelijken met een meeting die fysiek plaatsvindt. Je mist het oogcontact en kunt vaak minder snel emotie spotten of achterhalen wat mensen echt van een standpunt vinden. Als zelfstandig ondernemer komt het vast wel eens voor, dat je met klanten niet fysiek kunt afspreken. Een online meeting biedt dan uitkomst, alleen wil je dat deze wel zo efficiënt mogelijk verloopt. Benieuwd hoe je een online meeting zo nuttig mogelijk maakt? Wat vertellen het in deze blog!

Zorg voor een stabiele internet verbinding

Het klinkt vrij logisch maar een online meeting kan niet plaatsvinden zonder een goede internet verbinding. Het is daarom van belang dat wanneer je als zelfstandig ondernemer een belangrijke meeting met een klant hebt, je internet je niet in de steek laat. Zorg er daarom voor dat je verbonden bent met een sterk WiFi netwerk. Hierdoor verklein je de kans dat de verbinding wegvalt. Een goede en stabiele internetverbinding draagt bij aan een vlot lopende online meeting en is op die manier het meest efficiënt.

online meeting

Kies een rustige zitplek uit

Er is niets zo vervelend dan constant afgeleid zijn tijdens een online meeting. Om dit te voorkomen kun je als zzp’er een plek opzoeken in je huis met een rustige omgeving. Dit draagt er namelijk aan bij dat je tijdens de meeting goed kunt focussen op wat er wordt gezegd. Op deze manier krijgt een (potentiële) klant het idee dat er naar zijn of haar verhaal wordt geluisterd en leidt dit voor beide partijen tot een efficiënt gesprek.

Een agenda voor je online meeting

Een goede voorbereiding is het halve werk. Als zelfstandig ondernemer weet je dit als geen ander. Daarom is het goed om een aantal dagen voor de online meeting een agenda te delen. Op deze manier weten alle partijen wat ze kunnen verwachten en geeft dit houvast tijdens het gesprek. Een agenda zorgt er in de meeste gevallen voor dat het gesprek ook eindigt met een aantal concrete punten. Hierdoor is voor alle partijen duidelijk wat de vervolgstappen zijn en zullen ze met meer voldoening terugkijken op de online meeting. Ben je op zoek naar nog meer tips als beginnende zzp’er? Bekijk dan eens de zzp tips.

Gebruik niet meer tijd dan nodig

Om een online meeting zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, is het zaak om de meeting niet langer te laten doorgaan dan nodig. Dit betekent dat je als zelfstandig ondernemer relatief snel je punt moet maken. Aangezien uit onderzoeken is gebleken dat de productiviteit in een meeting afneemt naarmate deze langer duurt. Zorg dus als zzp’er ervoor dat een online meeting maximaal tussen de 30 en 45 minuten duurt en kom in deze tijd tot de kern van je verhaal. Zo blijft de meeting voor alle partijen behapbaar en is de kans dat concentratie afneemt kleiner. Wil je toch een langere meeting houden met een bijvoorbeeld een klant, dan raden wij aan om regelmatig een pauze in te lassen.