Eenvoudig de belastingaangifte doen met je boekhoudprogramma

Home » Blogs » Starten als zzp'er » Eenvoudig de belastingaangifte doen met je boekhoudprogramma
Als zzp’er ben je door de overheid verplicht je belastingaangifte te doen. Laat het nu zijn dat dit niet de aller leukste taak is binnen jouw onderneming. Er zijn gelukkig online boekhoudprogramma’s waar jij jouw belastingaangifte eenvoudig mee kunt doen. Deze programma’s zijn up-to-date met de nieuwste aanpassingen in de wet en zullen jou de handvatten geven om de belastingaangifte op de juiste manier te doen. Wij zetten de belangrijkste punten op een rij, zodat jij goed voorbereid je belastingaangifte kunt doen.

Wat zijn belastingaangifte?

Over je inkomen wordt belasting betaald, ook als je zzp’er bent. Dit is een bedrag dat je hoort te betalen over de winst die jij als ondernemer hebt gemaakt. Daarnaast moet je elk kwartaal aangifte over je omzetbelasting opgeven bij de Belastingdienst. Je geeft hier in principe al het geld op wat in en uit jouw bedrijf gaat. Hier valt onder andere de voorraad onder, maar ook als je nieuwe activa zoals een computer hebt gekocht. Als ondernemer betekent dit niet altijd dat je belasting moet betalen, het kan ook gebeuren dat je belasting terug krijgt. Je krijgt van de producten of diensten die je zakelijk gebruikt vaak de belasting terug. Dit krijg je wel alleen als je een factuur hebt die aan de eisen van de Belastingdienst voldoet.

ZZPVRIENDEN1

Tips bij belastingaangifte doen

De belastingdienst in Nederland werkt met schijven. Dit betekent dat wanneer jouw inkomen boven een bepaald bedrag komt je meer belasting moet betalen. Dit werkt ook zo met winst, dus is het belangrijk om de winst die je maakt met jouw bedrijf goed in de gaten te houden. Soms is het namelijk voordeliger om het geld terug te stoppen in het bedrijf in plaats van het uit te laten betalen als winst. Ook zijn er verschillende aftrekposten, kijk als bedrijf of jij in aanmerking komt voor één van deze posten, zodat je geen geld misloopt. Je hebt aftrekposten zoals een zelfstandigenaftrek, wat betekent dat je jouw belastbaar inkomen als zzp’er verlaagt zodat je uiteindelijk minder belasting hoeft af te dragen. Een ander voorbeeld is de startersaftrek, hier kom je voor in aanmerking als je een startende ondernemer bent. Als Nederlandse ondernemer krijg je veel voordelen van de overheid, dus kijk goed na voor welke subsidies en belastingaftrekposten jij in aanmerking komt.

Belangrijke aftrekposten als zzp’er

Als zzp’er kom je voor verschillende aftrekposten in aanmerking om zo jouw winst naar beneden te krijgen, zodat je uiteindelijk minder belasting hoeft te betalen. Wanneer je als ondernemer een kantoor aan huis hebt, is het mogelijk dat een deel van de kosten aftrekbaar zijn. Dit is per situatie verschillend, want er zijn namelijk andere regels als je een huis koopt in plaats van dat je een huurwoning hebt. Maar ook zorgt het type bedrijf voor verschillende regels. Er zijn twee situaties wanneer jij jouw autokosten voor zakelijke ritten kunt aftrekken. Ten eerste, kan je een zakelijke auto hebben. Dit betekent dat je maximaal 500 kilometer per jaar privé mag rijden en dan zijn alle kosten die je maakt aftrekbaar. De tweede optie is een privéauto, die je vooral buiten je werk gebruikt. Dan mag je over alle zakelijke kilometers €0,19 per kilometer vergoeden aan jezelf. Natuurlijk zijn andere zakelijke kosten als een telefoon, computer of personeelslunch, diner of borrel ook zakelijk aftrekbaar. Als je met een klant gaat lunchen mag je 80% van de kosten aftrekken. Als jij voor jouw bedrijf btw betaalt over zakelijke producten, dan mag je deze ook terugvragen. Hiervan is het wel belangrijk dat je alle bonnetjes en facturen goed bewaart, want deze hebben een bewaarplicht van 7 tot 10 jaar.

Een boekhoudprogramma gebruiken voor je belastingaangifte

Het doen van belastingaangifte wordt vaak gezien als een ingewikkelde en langdurige taak. Dit hoeft niet altijd waar te zijn, want als je alles goed bijhoudt wanneer je een aankoop of verkoop hebt gedaan, is het erg gemakkelijk je belastingaangifte goed bij te houden. Een boekhoudprogramma is een goede manier om structureel al je belastingaangiftes bij te houden en alles op een online plek te hebben, zodat je er ook op elk moment bij kan. Een boekhoudprogramma houdt precies bij hoeveel btw je moet betalen bij het invoeren van facturen en bonnetjes zodat jij in één oogopslag kan zien hoeveel btw je terug krijgt of juist moet betalen. Als deze helemaal kloppen kan je de aangifte direct naar de Belastingdienst sturen.

Een boekhoudprogramma gebruiken voor jouw belastingaangifte heeft dus vele voordelen. Je blijft niet alleen op de hoogte van alle nieuwe regels, maar het geeft ook structuur en zo zorg je ervoor dat er niks mis gaat met jouw belastingaangifte. Er zijn vele softwarepakketten die je kunt gebruiken. Vergelijk verschillende ​​boekhoudprogramma’s en kies het degene die bij jou past. Bekijk wat jij nodig heb, vergelijk de prijzen en de reviews om tot het beste boekhoudprogramma te komen voor jou. Op deze manier kan jij voortaan eenvoudig je belastingaangifte doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *