In 4 stappen een professioneel etiket ontwerpen

Als zelfstandige ondernemer (zzp’er) is een goed etiket als een visitekaartje voor je product. Het is gewoon onderdeel van de verpakking en kan het verschil maken of een klant jouw product kiest of laat liggen. Het etiket moet mooi samengaan met de verpakking en het product zelf goed ondersteunen. Tegelijkertijd wil je ook echt de unieke kenmerken en het karakter van het product laten zien aan de juiste doelgroep. Maar hoe ontwerp je zo’n etiket? Avery legt het in 4 stappen uit!

Kies het juiste materiaal

Je kiest eerst het juiste materiaal voor je etiket. Dit materiaal moet er niet alleen mooi uitzien, maar ook praktisch zijn voor jouw product en de verpakking. Als je product bijvoorbeeld vaak vochtig wordt, zijn folie-etiketten met een beschermende laminering een goede keuze. Voor producten in kleine flesjes kun je het beste kiezen voor papier met dik structuur, zodat ze niet van de schappen rollen. Zorg ervoor dat het materiaal van je etiket past bij wat je product nodig heeft en waar het mee te maken krijgt.

Maak het leesbaar

Wil je gepersonaliseerde etiketten van Avery? Je komt er dan niet alleen met een mooi ontwerp. Je moet de tekst op het etiket wel leesbaar houden. Zorg dat de letters groot genoeg zijn en gebruik geen afbeeldingen of letters die er pixelig uitzien. Het is ook heel belangrijk dat je etiket voldoet aan de regels en wetten voor etiketten in jouw sector. Een goed ontwerp ziet er niet alleen leuk uit, maar maakt het ook makkelijk voor klanten om snel de informatie te vinden die ze nodig hebben.

Stem af op je doelgroep

Houdt ook rekening met je doelgroep, denk aan je marketing. Het is goed om te weten wat jouw doelgroep belangrijk vindt, wat ze verwachten en welk soort ontwerp ze aantrekt. Een mooi ontwerp is niet genoeg; het moet echt aansluiten bij potentiële kopers. Ben ook eerlijk en realistisch op je etiket. Valse beloftes kunnen klanten teleurstellen en schaden het imago van je merk.

Let op technische details

Let ook goed op de technische details. Zorg dat je weet hoe groot het gebied is dat bedrukt kan worden, zodat er niets belangrijks van je ontwerp wordt afgesneden. Dit gebied bestaat uit een bepaalde zone waar alle belangrijke informatie moet staan, het snijgebied dat de echte rand van het etiket aangeeft, en de afloopzone voor achtergronden en randen die tot aan de rand lopen. Als je binnen deze lijnen blijft, zorg je ervoor dat je etiket er na het drukken goed uitziet en geen ongewenste witte randen heeft. Ben jij ook op zoek naar professionele etiketten? Houd je dan aan deze richtlijnen!