Extra kennis opdoen? Bekijk welk belastingvoordeel opleidingen zzp hebben

Ben je zzp’er en van plan om een opleiding, training of cursus te volgen ter aanvulling van jouw onderneming? Goed nieuws, want dan geldt er een belastingvoordeel voor de deelname aan de opleiding. Een cursus, training of opleiding kan vaak erg duur zijn. Toch kan het goedkoper uitvallen, doordat je de opleiding volgt voor jouw bedrijfsactiviteit. Je wilt bijvoorbeeld op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen, jezelf specialiseren, kennis opdoen over een nieuw onderwerp en ga zo maar door. Een dergelijke opleiding kun je zien als investering voor je onderneming. Dan geldt, net zoals inkopen die worden gedaan voor de onderneming, als een investering voor het bedrijf. Zoals alle investeringen geldt er een belastingaftrek, ook wel voorbelasting genoemd.

Reden voor het volgen van de opleiding

Wanneer je je kennis wilt bijspijkeren moet je eerst goed nagaan wat de reden is voor het volgen van de cursus of opleiding. Is dit voor persoonlijke ontwikkeling of een toekomstige baan? Dan is er geen sprake van een belastingvoordeel voor de opleiding. Wil je een opleiding, cursus of training volgen voor je onderneming, dan heb je wél recht op het belastingvoordeel voor de opleiding. Wat fijn is aan het doen van een studie, cursus of training voor je eigen zzp onderneming is dat je dit vaak zelf kunt inplannen. Zo kun je dit makkelijk combineren met de werkzaamheden van jouw bedrijf. 

Hoe werkt dit dan precies?

Wanneer je een cursus, opleiding of training voor je bedrijfsactiviteit volgt, zijn de kosten aftrekbaar. Wat dit nu precies inhoudt: kosten tot 4700,- zijn voor 80% aftrekbaar. Daarnaast zijn de volgende kosten aftrekbaar:

  • BTW: De btw kun je altijd terugvragen, mits je een vrijgestelde prestatie verricht. In dat geval kun je kosten inclusief btw aftrekken.
  • Reiskosten: Reiskosten zijn aftrekbaar boven de grens van 4700, anders is het voor 80% aftrekbaar.
  • Overnachting: De hotel- en verblijfskosten zijn aftrekbaar boven de grens van 4700,-, anders zijn deze voor 80% aftrekbaar.
belastingvoordeel opleiding

Toekomstig beroep

Ben je van plan om een onderneming, ander beroep of functie te starten? Dan zijn de kosten helaas niet meer aftrekbaar. Toch geldt er nog een andere regel die wellicht veel geld scheelt. Dit is het STAP-budget. Het STAP-budget staat voor regeling Stimulering Arbeidsmarktpositie. Vanaf 1 maart 2022 is het STAP-budget aan te vragen bij het UWV. Dit kan één keer per jaar per persoon. Wanneer de aanvraag is goedgekeurd, wordt het bedrag betaald aan de opleider. 

Cursussen en opleidingen voor zzp’ers

Nu je op de hoogte bent van alle regels rondom opleidingen voor zzp’ers is het goed om te weten wat voor opleidingen er allemaal bestaan en handig kunnen zijn. Het is natuurlijk eerst belangrijk om voor jezelf goed na te denken wat voor bedrijf je hebt, welke zaken al goed gaan en welke dingen nog verbeterd kunnen worden. Daar kun je in meenemen wat je hier zelf aan kan doen, zoals bijvoorbeeld het volgen van een cursus, opleiding of training. Op deze manier krijg je ook meer inzicht in wat goed gaat en wat niet. Misschien heb je wel behoefte aan een cursus boekhouden, zodat dit in de toekomst soepeler verloopt. Of je wilt graag meer klanten genereren uit social media. Dan is het slim om een training, cursus of opleiding richting marketing of content creatie te volgen. Daarnaast kun je er ook over nadenken om iemand in te schakelen, zodat dit werk weggenomen wordt. Zo zorg je ervoor dat je je kunt focussen op andere dingen. Om je een idee te geven van cursussen, trainingen of opleidingen die relevant kunnen zijn voor zzp’ers hebben we hieronder een opsomming gegeven:

  • Een cursus scrum;
  • Social media opleiding;
  • Training verbale communicatie;
  • Cursus boekhouding;
  • Cursus ondernemerschap.

Zit er iets voor je tussen? Ga gewoon eens op onderzoek uit en kijk waarin jij jezelf en je bedrijf kunt verbeteren. Gebruik het belastingvoordeel voor de opleiding, krijg meer inzichten en laat je bedrijf groeien!