Hoe kom je als zzp’er aan opdrachten? (5 tips)

Home » Blogs » Opdrachten » Hoe kom je als zzp’er aan opdrachten? (5 tips)

Opdrachten zorgen voor jouw inkomen, dus het is maar al te belangrijk dat je genoeg opdrachten hebt. Wanneer je net begonnen bent of wanneer je het wat rustiger hebt kan het zijn dat je denkt; ‘ik kan wel wat extra opdrachten gebruiken!’. Hoe pak je dit precies aan? Er zijn namelijk verschillende plekken waar vraag en aanbod samenkomt, maar je kan er ook voor kiezen om zelf de handen uit de mouwen te steken. We geven je een aantal tips om opdrachten te werven als zzp’er.

Tip 1: Gebruik je netwerk

Vooral wanneer je net start is dit een goedemanier om aan nieuwe opdrachten te komen. Je netwerk is dan misschien nog niet zo groot, maar dit kan flink gaan uitbreiden. Denk eerst aan je familie en vrienden, of misschien wel je voormalige werkgever. Op deze manier begin je klein, maar hoe zorg je er nou voor dat het balletje gaat rollen? Voor de Corona was het gebruikelijk om naar netwerkbijeenkomsten te gaan om zo nieuwe mensen te leren kennen. Dit is natuurlijk lange tijd niet mogelijk geweest en we merken dat, nu het wel weer kan, het nogsteeds niet met zoveel regelmaat gebeurd als voorheen. Misschien heeft dit tijd nodig, maar we kunnen ons ook goed voorstellen dat dit nooit meer helemaal gaat terugkomen. We zijn tenslotte gewend aan het online werken.

opdrachten zzp'er

Tip 2: Je zichtbaarheid vergroten

Dit sluit goed aan op onze volgende tip, namelijk er voor zorgen dat je zichtbaar bent. In deze tijd is online zichtbaar zijn ontzettend belangrijk. Veel mensen denken dat dit vanzelf komt wanneer je goed bent in hetgeen wat je doet. Maar zo werkt het helaas niet (helemaal). Wanneer je betrokkenheid toont bij je vak en laat zien wat jouw drijfveren zijn, zul je merken dat je zichtbaarheid en daarmee ook je netwerk vergroot wordt.

Tip 3: Maak gebruik van LinkedIn

We weten dat social media natuurlijk altijd goed kan zijn, maar voor het vinden van opdrachten is LinkedIn veruit het geschiktste social media platform. Binnen dit platform kan je direct contact leggen met potentiële klanten of opdrachtgevers. Je kan je ook aanmelden bij groepen binnen jouw branche om hier in contact te komen met andere professionals binnen jouw vak. Daarnaast zijn er ontzettend veel mogelijkheden om op te vallen. Zo kan je relevante artikelen delen, deelnemen aan discussies of berichten delen over afgeronde opdrachten.

Tip 4: Houd je opdrachtgevers warm

Het zoeken naar nieuwe opdrachten is goed, maar bestaande klanten zijn minstens zo waardevol. Het is zelfs uit onderzoek gebleken dat het vinden van nieuwe klanten zeven keer zo veel tijd en geld kost als het onderhouden van je bestaande klanten. Dit vinden wij in ieder geval een erg groot verschil, dus dit is zeker een goede reden om wat aandacht te besteden aan je klanten. Zorg dat je met hen in contact blijft door bijvoorbeeld af en toe een mailtje te sturen hoe het gaat of door je gezicht te laten zien op momenten waar je elkaar weer ziet.

Tip 5: Marktplaatsen voor opdrachten

Er zijn ook veel platformen waar vraag en aanbod samenkomt. Voor sommige moet je betalen, andere zijn gratis. Wanneer je er voor moet betalen is dit vaak via een abonnementsmodel of een kleine bijdrage per opdracht. Op de meeste platformen kan je zowel reageren op opdrachtgevers, maar ook zelf een oproep plaatsen. Zo vind je opBrunelopdrachten binnen allerlei soorten branches en kunnen opdrachtgevers jou vinden viaIkBenBeschikbaar.nl. We hebben speciaal een pagina aan gewijd met een duidelijk overzicht van een aantal bekende marktplaatsen voor opdrachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *