Je pensioen regelen als zzp’er

Als zzp’er heb je recht op een AOW, als je de AOW-leeftijd bereikt. Je bepaalt zelf of je nog een aanvullende oudedagsvoorziening wilt. Buitenom de AOW is er, in tegenstelling tot werknemers, niks voor ondernemers geregeld. Als ondernemer moet je zelf je pensioen opbouwen, begin hier dus op tijd mee. Voor dit aanvullende pensioen bestaan verschillende mogelijkheden:

Banksparen

Bij banksparen heb je een soort geblokkeerde spaarrekening. Het tegoed moet worden gebruikt voor je pensioen. Het is goedkoper dan lijfrente, omdat er geen overlijdensdekking in zit. Nabestaanden krijgen dus geen pensioenuitkering. 

Lijfrente bij verzekeraar, bank of beleggingsinstelling 

Je kan als zzp’er kiezen voor een lijfrente bij een verzekeraar, bank of beleggingsinstelling. De lijfrente-uitkering ontvang je naast de AOW. In plaats van sparen tegen een vaste (lage) rente zoals bij banksparen, wordt er breed gespreid belegd. Door gezamenlijk te beleggen in een beleggingsfonds zijn de kosten lager en is er een hoger verwacht rendement. 

Vrijwillige voortzetting pensioenregeling

Heb je voordat je zelfstandige was ook ergens anders gewerkt? Dan kun je de pensioenregeling van je vorige werkgever vrijwillig voortzetten. De pensioenpremie voor deze vrijwillige voortzetting is tot maximaal 10 jaar na ontslag aftrekbaar van de belasting. 

Oudedagsreserve

Hierbij reserveer je een deel van de winst uit je onderneming voor je pensioen. Dit bedrag gaat af van je inkomen en je betaalt er nu dus geen belasting over. Wanneer je de AOW-leeftijd bereikt of stopt met je onderneming, moet je hier weer belasting over betalen. 

Pensioensparen of beleggen

Wil je geld opzij zetten voor later, maar heb je het geld misschien nog nodig voor in je bedrijf? Kies dan voor internetspaarrekeningen of beleggingsrekeningen waarbij je vrij bent om nog geld op te kunnen nemen. 

Belastingvoordeel

Wanneer je spaart voor je pensioen, kun je tot een bepaald bedrag gebruik maken van belastingvoordelen. Het bedrag dat je in je pensioen stopt, is namelijk aftrekbaar. Je krijgt een deel van het geld terug als je aangifte inkomstenbelasting doet. 

Het is verstandig om direct bij de start van je bedrijf te gaan reserveren voor later. Begin met maandelijks sparen op een aparte rekening en wanneer je er 100% zeker van bent dat je zzp’er wilt blijven, kun je overgaan op banksparen of een beleggingslijfrente. Hulp nodig in hoe jij je inkomsten zo kan verdelen dat er genoeg geld overblijft voor een pensioen? Daar kan CijferExpert je mee helpen! CijferExpert deelt je inkomsten in bepaalde potjes zodat jij je rekeningen kunt betalen, winst maakt, en geld overhoudt voor een pensioen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *