Hoe groot moet je buffer zijn?

In je onderneming is het belangrijk om een buffer achter de hand te hebben. Dit is in iedere situatie belangrijk. Wanneer je winstgevend bent, maar ook als het even wat slechter gaat. Als onderneming ben je namelijk financieel kwetsbaar. Dat betekent dat een onverwachte rekening tot grote gevolgen kan leiden. Omzet is nu eenmaal onvoorspelbaar en je eigen inkomen hangt volledig van je bedrijf af. Wanneer je start met een onderneming weten ondernemers vaak niet hoe ze hun fundament moeten opbouwen. Daar helpt CijferExpert je graag bij verder. In dit artikel lees je waarom een buffer de weg naar winstgevendheid is.

Waarom is een buffer belangrijk?

Een buffer is niet alleen belangrijk om zakelijke kosten te betalen, maar ook om ervoor te zorgen dat je jezelf maandelijks voldoende salaris uit kunt betalen. Met een buffer ben je beter in staat om financiële tegenvallers op te vangen. Ook kun je met een buffer grote uitgaven doen wanneer je bijvoorbeeld een grote investering wilt doen. Wanneer je in termijnen zou betalen valt dit vaak duurder uit. Wanneer je veel vaste kosten hebt voor je bedrijf, zoals huurcontracten en personeel, is het belang van een buffer nog groter. Deze kosten moeten hoe dan ook betaald worden. Ook als je omzet tegenvalt. 

Een buffer is afhankelijk van de stabiliteit van je omzet. Wanneer je omzet stabiel is, kun je maandelijks geld opzij zetten voor je buffer. Wanneer je omzet dan een keer niet stabiel is, kun je dit weer opvangen met de buffer die je hebt gemaakt. 

buffer

Sparen

Gelukkig zetten steeds meer ondernemers regelmatig geld opzij op een speciale rekening. Geld dat bestemd is voor hun belastingaanslag of salaris, maar ook voor onvoorziene kosten. Het is wel verstandig dit consequent te doen en niet alleen wanneer je aan het einde van de maand iets overhoudt. Bepaal de hoogte dat je spaart en maak van deze spaarbedragen een automatische overschrijving zodat je er niet meer aan hoeft te denken.

Door te sparen geeft dit je bedrijf meer zekerheid om financiële klappen op te vangen, maar ook om extra te investeren. Wanneer je buffer groot genoeg is, kun je op dezelfde manier doorgaan en dat geld uiteindelijk gebruiken om een investering te doen. 

Hoe hoog moet de buffer zijn

Privé wordt er over het algemeen aangeraden om 10% van je (gezamenlijke) inkomen opzij te zetten als buffer. Zakelijk wordt aangeraden om ervoor te zorgen dat je buffer minimaal 3 en tot 6 maanden lang jouw zakelijke kosten en salaris kan betalen.

Een andere manier is door te kijken naar de situatie wanneer je bijvoorbeeld 30% tot 40% omzetverlies hebt. Maak een overzicht van welke kosten dan overblijven en hoeveel verlies je lijdt. Zo krijg je financieel inzicht en dat is nodig om de hoogte van je buffer te bepalen. 

Potjes

CijferExpert BV adviseert elke ondernemer verschillende bankrekeningen te gebruiken met elk een eigen doel. Denk hierbij aan de rekeningen buffer, salaris, belastingen en kosten. Verdeel je omzet regelmatig, zeker 2 keer per maand, over deze potjes. Doe dit in deze volgorde, zodat jouw kosten het restje zijn en je op die manier niet te veel geld uit kunt geven. Dit is de eerste stap om winstgevend een buffer op te bouwen. 

Ook privé kun je met verschillende bankrekeningen werken voor bijvoorbeeld de auto, je huis, vakantie, cadeaus en  onverwachte rekeningen. Zo is het overzichtelijker wat je daaraan kunt besteden en ontdek je al snel of een potje groot genoeg is of dat je hierin maandelijks meer moet storten.

Hulp met je buffer nodig?

Als gecertificeerde Profit First Professional & Winstadviseur heeft Juliska een halfjaarlijks programma waarin ze ondernemers grip leert te krijgen op hun geld en cijfers om zo een financieel gezond en winstgevend bedrijf te creëren. Ieder bedrijf is anders en daarom is het bepalen van je buffer en de potjes nog niet zo makkelijk. Tijdens het Profit First Assesment wordt er bepaald welke potjes jouw bedrijf nodig heeft om financieel gezond en winstgevend te zijn, en bereken je ook nauwkeurig hoeveel je 2 keer per maand van je omzet naar welk potje moet overmaken.

Interesse? Neem een kijkje bij CijferExpert BV ontdek welke mogelijkheden er zijn voor jou.  Zo zorg je ervoor dat je niet langer stress hebt over  je financiën en de weg naar winstgevendheid kunt vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *