Het optimale uit Profit First halen

Profit First is een methode waarbij je in de boekhouding niet meer focust op de kosten die je moet betalen, maar op de winst die je gaat realiseren. Deskundige op dit gebied is Juliska van CijferExpert BV.  Alle informatie die je nodig hebt voor de Profit First methode vind je in de blogs van ZZP Vrienden. 

In de vorige blogs heb je al veel kunnen lezen over wat de Profit First methode inhoudt en hoe het werkt. Wanneer dit in je bedrijf goed is geïmplementeerd is je doel behaald, maar het kan altijd nóg beter. Als bedrijf groei je en Profit First groeit met je mee. In dit artikel lees je hoe je alles uit de Profit First methode kunt halen. Lees dus verder voor alle tips. 

1. Verlaag de kosten

De Profit First formule is als volgt: Omzet – Winst = Kosten. Je reserveert voor jezelf dus de winst en zo blijft er voldoende kapitaal over om de kosten te betalen. Wanneer er van dit potje voor de kosten weer wat geld overblijft, kun je de winst verhogen. Naarmate je bedrijf groeit, is het vaak ook een doel om de kosten te verlagen en soms gebeurd dit al automatisch. Ben je namelijk gegroeid als bedrijf en kun je bijvoorbeeld grotere inkopen doen? Dan worden de kosten van grote oplage vaak lager. Heb je al een groot deel van je lening afgelost, dan zijn de rentekosten ook vaak lager. Duurde je werkzaamheden vroeger veel langer dan nu, dan ga je efficiënter te werk en kun je dus meer werk verrichten in een kortere periode. Dit zijn allemaal veranderingen die bijna automatisch gaan en dit zijn veranderingen die zorgen dat er meer winst overblijft aan het einde van de streep. 

profit first

2. Focus op de groei van je bedrijf

Je bent nu al een tijdje bezig met het maken van winst door de Profit First methode. Structureel komt er een vast bedrag aan winst binnen en is het betalen van je kosten een eitje. De winst die je behaald zit als het goed is ook verspreid over verschillende potjes voor verschillende doelen zoals je buffer, leningen en je pensioen. Op den duur bereik je een punt waarbij je buffer voldoende is en je leningen ook niet meer zo hoog staan als dat het is geweest. Nu heb je een goede financiële positie waarbij je de winst kunt gaan gebruiken om te investeren. Investeren werkt op dezelfde manier als Profit First: stel doelen wat je wilt bereiken over een periode van 1 jaar tot 10 jaar later. 

3. Haal alle verleiding weg

Wanneer je je kosten en inkomsten verdeeld hebt over potjes betekent dit niet dat je al klaar bent. Het is belangrijk om de Profit First methode tot een gewenning te brengen. De verleiding kan namelijk nog steeds aanwezig zijn om bijvoorbeeld het potje van de winst voor de investeringen in één keer leeg te trekken wanneer je eens een grote tegenvaller hebt. Zorg ervoor dat je ook niet bij je eigen potjes gaat ‘lenen’. Maak het voor jezelf dus lastig om bij deze potjes te komen en hier geld vanaf te halen. 

4. Verdeel je geld in een vaste volgorde

Verdeel het geld altijd in een vaste volgorde. Je moet nooit je facturen eerst betalen. Het geld gaat van de ontvangstenrekening, naar de winstrekening, salaris/ eigenaren rekening, belasting rekening en kostenrekening. Je betaalt vervolgens je leveranciers met wat er beschikbaar is op de kostenrekening. Als er niet voldoende geld op de kostenrekening staat, haal dit dan nooit van de andere rekeningen af. Dit is een teken dat je niet aan je financiële verplichtingen kunt voldoen en je in de kosten moet gaan schrappen. 

5. Zorg voor ritme in de Profit First methode

Zorg ervoor dat je precies weet wat er in en uit je rekening gaat. Breng ritme aan door bijvoorbeeld twee keer per maand de potjes te verdelen. Betaal je facturen niet pas als er veel geld op je rekening staat. Zorg dat je regelmatig het binnenkomende geld verdeelt en twee keer per maand je facturen betaalt.
Meer informatie? Check het aanbod van CijferExpert BV en gecertificeerde Profit First Profession Juliska helpt je graag verder om jouw financiën winstgevend te maken.

Wil jij naast het maximale uit je Profit First, ook alles uit jouw onderneming halen? Plan dan jouw winstgevende plannen in!