4 voordelen van e-factureren

Home » Blogs » Financieel » 4 voordelen van e-factureren

De facturatie is voor veel zelfstandig ondernemers een hoofdpijndossier. Het handmatig bijhouden van je boekhouding facturatie kan een financiële rompslomp zijn waar je als zzp’er niet op zit te wachten. Gelukkig is er al een tijdje de mogelijkheid om e-facturen te maken. Dit houdt in dat zzp’ers digitaal hun facturatie en boekhouding kunnen bijhouden. Hoewel een aantal bedrijven er al mee werkt, is er nog een grote inhaalslag te maken vergeleken met bijvoorbeeld Scandinavië. Het aandeel facturen dat daar elektronisch wordt verstuurd is maar liefst 90%. In Nederland is het nog niet zo ver, maar dat zal de komende jaren veranderen. Uiteindelijk zal iedereen over (moeten) gaan. Maar het levert nu al veel voordelen op dus waarom wachten? Benieuwd welke voordelen het nog meer met zich meebrengt als jij start met het maken van e-facturen en wil je weten wat een e-factuur is? Lees dan snel verder.

Snel geld op je rekening

Wanneer je als zzp’er gebruik maakt van e-facturatie, ben je ervan verzekerd dat je sneller het geld op je rekening hebt. De overheid doet namelijk ook steeds meer aan e-factureren, waardoor ze razendsnel je facturen kunnen betalen en geld kunnen storten. Niet alleen de overheid begint hier steeds sneller in te worden, maar ook bij klanten die diensten bij je afnemen zie je een toenemend gebruik van e-facturatie.
Doordat de goedkeuring van de e-factuur digitaal plaatsvindt, kan het geld zo snel op je rekening staan. Hierdoor kan het geld meteen klaar worden gezet.

Wat ook steeds vaker voorkomt, is bijvoorbeeld versnelde betaling van de factuur aanbieden in ruil voor korting. Ook wel dynamic discounting genoemd. Meestal geldt: hoe sneller de factuur betaald wordt, hoe hoger de korting. Dat is interessant voor grotere afnemers. Zij kunnen door die kortingen besparen op hun inkoopkosten. Voor leveranciers kan de snelle betaling aantrekkelijk zijn, vooral als ze dat bedrag anders extern moeten financieren en de korting lager is dan de financieringskosten. Snelle betaling is alleen mogelijk als de factuur is goedgekeurd, en dat gaat het snelst met e-facturering.

e-factureren voor zzp'ers

Meer inzicht en minder fouten

E-factureren zorgt er ook voor dat je als zzp’er eenvoudig de factuurstatus van iedere factuur inzichtelijk hebt. Het voordeel van de digitale opslag hiervan is dat je altijd kunt terugvinden of facturen al verstuurd zijn en of ze zijn aangekomen. Hierdoor kun je als zelfstandig ondernemer ook makkelijker in gesprek met klanten over betalingen. Als je namelijk niet precies weet of een factuur is afgeleverd kun je ook een gesprek voeren over bijvoorbeeld een vertraagde betaling.

Daarnaast valt er met e-factureren ook veel winst te behalen. Het invoeren van de factuur is namelijk al gebeurd op het moment dat deze binnenkomt. Daarmee kun je al gauw € 20,- per factuur besparen. En dit staat nog los van de kosten van de zogenaamde ‘herstelwerkzaamheden’ bij overnamefouten, zoals contactmomenten en het verwerken in de administratie.

Tijdsbesparing

Misschien wel het belangrijkste voordeel voor zelfstandig ondernemers: tijdsbesparing. Het maken van een e-factuur zorgt er namelijk voor dat je niet alles meer handmatig hoeft te doen, waardoor de uren die je aan het zwoegen bent op papier en in Excel sheets verleden tijd zijn. Behalve dat je met e-factureren tijd bespaart met het invoeren van de facturatiegegevens, scheelt het ook nog eens tijd bij de verzending. Wanneer je namelijk een factuur opstelt in een e-facturatieplatform, kun je deze met één druk op de knop versturen. Als je dit handmatig zou doen, moet je verschillende e-mails versturen of zelfs prints in enveloppen doen. Met e-facturatie houdt je uiteindelijk tijd over om je te focussen op je kerntaak: ondernemen.

E-factureren levert zzp’ers veel voordelen op. Deze methode zorgt ervoor dat je enorm veel tijd bespaart en je je als zelfstandig ondernemer kunt focussen op je kerntaken. Wil je een boekhoudprogramma met e-factureren uitproberen? Bekijk onze site voor meer informatie over e-boekhouden.

Snellere verwerking

Met e-factureren verricht je minder handelingen bij het verwerken van facturen. Een factuur is snel verwerkt. Zo maak je een digitale verkoopfactuur gemakkelijk in een online factuur- of boekhoudprogramma. Met een druk op de knop komt de factuur terecht in de mailbox van de klant. De factuur is bovendien direct verwerkt in je administratie. Naast digitale verkoopfacturen kun je ook digitale inkoopfacturen snel en efficiënt verwerken. Je zendt de factuur per mail naar een scan en herken programma. Het programma boekt de factuur en stelt deze vrij voor betaling. Wil je dat het inkoop- en verkoopproces nog sneller verloopt? Dan kun je het verwerken van digitale facturen met behulp van software automatiseren. Het automatiseren zorgt ervoor dat je zelf geen handelingen meer hoeft te verrichten tijdens het proces van factuur tot aan betaling. De stappen bij digitaal factureren zijn minder. De foutkans is hiermee ook kleiner. Denk bijvoorbeeld aan het kwijtraken van een factuur en een te late of foutieve verwerking. Je creëert een gestroomlijnde workflow die zorgt voor een nauwkeurige verwerking van facturen.

Blijf op de hoogte van de mogelijkheden

Via ZZP Vrienden zullen we al het nieuws met je delen. Zo kun je op onze boekhouding pagina vinden van welke boekhoudprogramma’s je gebruik zou kunnen maken. Je bent als zzp’er zelf verantwoordelijk voor je eigen belastingzaken. Overweeg dus om een boekhoudprogramma of een boekhouder in handen te nemen voor je financiële zaken. Zo voorkomen je problemen met de belastingdienst en kun je als zzp’er doen waar je goed in bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *