Een goede planning maken als ondernemer

Een planning maken is vaak nog niet zo makkelijk als dat het lijkt. Met je eigen onderneming staan er vast tientallen to do’s op je lijstje en is iedere week anders. Je moet flexibel zijn en toch wil je wel enige structuur aanbrengen in je planning. Maar hoe doe je dat? ZZP Vrienden helpt je graag verder om een goede planning te maken. 

Wees flexibel

Je planning verloopt nooit precies zoals je dat in gedachten had. Er komt een opdracht tussendoor, een klant waar je naartoe moet of iets wat onverwacht langer duurt dan gedacht. Hierbij moet je gaan schuiven in je planning, waardoor andere taken later uitgevoerd worden dan dat je wellicht had afgesproken. Creëer dus ook ruimte en plan niet je hele agenda vol. Heb je personeel? Maak dan ook een duidelijke personeelsplanning en zorg dat je ook een back-up hebt, mocht er personeel ziek zijn.

Bepaal de prioriteiten

Richt je planning zo in, dat de werkzaamheden met de hoogste prioriteit als eerste gedaan zijn. Plan deze werkzaamheden ook in de ochtend, zodat je daar de rest van de dag niet meer aan hoeft te denken. Komt er een spoedopdracht tussendoor? Zorg dat er genoeg ruimte is voor onvoorziene omstandigheden. Zo kunnen prioriteiten ook bijgesteld worden.

Breng structuur in je planning

Natuurlijk moet je snel kunnen schakelen als ondernemer en is iedere dag anders. Toch kun je structuur aanbrengen. Begin iedere dag met het checken van je mail en neem op een vast tijdstip pauze. Eindig de dag met de planning voor morgen en zo heb je toch nog een kleine structuur in je dag. Maak ook alvast een planning voor volgende week, zodat je to do’s kan uitspreiden over een langere periode.

Stel doelen op

Vaak word je geleefd door je eigen planning. To do’s afvinken, klanten helpen en je onderneming draaiende houden. Dit harde werken geeft een goed gevoel, maar kom je er ook mee verder? Als je wilt dat je onderneming groeit, moet je iets hebben om naartoe te werken. Bepaal daarom doelen per kwartaal, half jaar of jaarlijks. Zo weet je waar je naartoe gaat en werk je met een doel. Bekijk dan ook of dit doel is behaald aan het einde van de periode. 

Gebruik een planningstool

Je kunt zelf uren besteden aan een planning, maar vaak heb je die tijd niet. Gebruik daarom een tool zoals de planningstool van R&R-Workforce-management. Inzicht in je doelstellingen, controle over processen en snel een slimme en strakke planning. Als ondernemer zijn er veel hulpmiddelen om het ondernemen makkelijker te maken. Bekijk dus de mogelijkheden.