Duurzaamheidsmonitor geeft inzicht in de CO2-voetafdruk

In een tijd waarin duurzaamheid een steeds prominentere rol speelt in bedrijfsvoering, hebben Visma-bedrijven Yuki en SmartTrackers hun krachten gebundeld om de Duurzaamheidsmonitor te lanceren. Deze innovatieve tool maakt gebruik van financiële data om zelfstandige ondernemers direct inzicht te geven in hun CO2-voetafdruk. Wat dit nog baanbrekender maakt, is dat Yuki als de eerste boekhoudsoftware deze mogelijkheid volledig heeft geautomatiseerd en zo duurzaamheidsinformatie toegankelijk maakt voor jou als zelfstandig ondernemer. Dit opent de deur voor ondernemers met beperkte capaciteit en expertise om de doelstellingen van de Europese Green Deal te omarmen.

Duurzaamheidsrapportageplicht voor zelfstandige ondernemers

Het is geen geheim dat overheden en toezichthouders steeds strengere eisen stellen aan duurzaam ondernemen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) scherpt haar toezicht aan, en vanaf 1 januari 2024 treedt de Europese Corporate Sustainability Reporting Directive in werking als onderdeel van de Europese Green Deal. Deze richtlijn verplicht Europese bedrijven om transparant te zijn over hun impact op het milieu en de samenleving. Hoewel de rapportageplicht in eerste instantie geldt voor grote bedrijven, zullen zij dit inzicht ook van jou als zelfstandige verwachten. Dit vormt een uitdaging, maar de Duurzaamheidsmonitor van Yuki biedt hier uitkomst.

Duurzaamheidsmonitor op basis van financiële gegevens

De kracht van de Duurzaamheidsmonitor schuilt in zijn vermogen om jou als zelfstandig ondernemer een eerste indicatie te geven van jouw CO2-voetafdruk, puur gebaseerd op financiële data. Yuki is hierin een pionier, omdat het de eerste boekhoudsoftware is die dit volledig geautomatiseerd mogelijk maakt voor zelfstandige ondernemers. De monitor gebruikt financiële gegevens uit verschillende grootboekcategorieën, zoals gas, water, elektra, brandstof, reiskosten en kantoorbenodigdheden. SmartTrackers voert vervolgens berekeningen uit om een geschatte CO2-uitstoot en de trends in de afgelopen jaren te bepalen. Yuki presenteert deze informatie visueel in de Duurzaamheidsmonitor, waardoor jij direct kunt zien waar de grootste kansen liggen voor verbetering.

Accountants als aanjagers van duurzaamheid

Accountants spelen een cruciale rol in het bevorderen van duurzaamheid binnen het domein van zelfstandige ondernemers. Ze faciliteren externe rapportages, evalueren investeringen en financieringen en verstrekken advies over fiscale regelingen en subsidies. Met de Duurzaamheidsmonitor krijgen accountants al automatisch een eerste indruk van jouw CO2-uitstoot. Hierdoor kunnen ze gedetailleerde rapportages genereren en als adviseurs optreden om verbeteringen te identificeren en te helpen implementeren. Zo worden accountants de eersten die duurzaamheidsboekhouding stimuleren.

De toekomst van duurzaamheidsboekhouden

De lancering van de Duurzaamheidsmonitor is een belangrijke mijlpaal voor Visma | Yuki en past binnen hun strategie om duurzaamheid te omarmen. De ambitie reikt verder dan alleen de monitor; ze streven ernaar CO2-neutraal te worden en te fungeren als pioniers op het gebied van duurzaamheidsboekhouden. Deze monitor vormt een solide basis om de eerste stappen naar duurzaamheid voor jou als zzp’er in kaart te brengen. In de komende tijd zal deze functionaliteit verder worden geoptimaliseerd en uitgebreid, waardoor de Duurzaamheidsmonitor een onmisbaar hulpmiddel wordt voor zelfstandige ondernemers die streven naar een groenere toekomst.

Een duurzamere toekomst voor zzp’ers

De Duurzaamheidsmonitor van Yuki en SmartTrackers belooft een veelbelovende toekomst voor zelfstandige ondernemers en duurzaam ondernemen. Dankzij deze innovatieve tool kunnen zelfstandige ondernemers, ongeacht hun grootte of expertise, de uitdagingen van de groeiende duurzaamheidsvereisten aangaan.

Naarmate we ons blijven inzetten voor duurzaamheid, zullen tools zoals de Duurzaamheidsmonitor ongetwijfeld een cruciale rol spelen in de ecologische voetafdruk te begrijpen en te verminderen. Laten we samen streven naar een wereld waarin duurzaamheid niet alleen een verplichting is, maar een integraal onderdeel van onze zakelijke identiteit en waarin we allemaal bijdragen aan een gezondere planeet voor de generaties die komen. Samen kunnen we het verschil maken en de weg vrijmaken naar een duurzamere toekomst voor zelfstandige ondernemers wereldwijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *