Dit kan je helpen met boekhouden!

Als je een ondernemer bent, komt er veel op je af. Je hebt met je klanten te maken, maar mogelijk ook nog met leveranciers, personeel en andere zaken. Daarbovenop komt dat je met bepaalde verplichtingen te maken hebt. Zo ben je verplicht om zorg te dragen voor een sluitende boekhouding.

Hoe je dit doet? Dit doe je onder meer door een goed boekhoudprogramma te gebruiken. Ben je bijvoorbeeld actief als ZZP’er? Kies dan voor het beste boekhoudprogramma ZZP. Met dat programma geniet je simpelweg van veel gemak en veel mogelijkheden.

Desalniettemin kan het boekhouden als lastig ervaren worden. Om dit zo makkelijk mogelijk voor je te maken, kun je het beste onderstaande tips opvolgen. Deze tips maken het boekhouden beetje bij beetje makkelijker voor je.

Tip 1: plan tijd in voor het boekhouden

Het is allereerst aan te raden om tijd in te plannen voor het boekhouden. Dit kun je bijvoorbeeld elke donderdagochtend van 09.00 tot 10.00 uur doen. Door elke donderdagochtend dit uurtje vrij te houden voor je boekhouding, voorkom je dat er een achterstand ontstaat. Bovendien weet je simpelweg dat je voor dat tijdstip geen afspraak in moet plannen.

Tip 2: maak gebruik van de rapportages

Maak je van een goed online boekhoudprogramma gebruik? Dan maakt dit programma automatisch rapportages voor je aan. Hierbij kun je aan bijvoorbeeld een balans en winst- en verliesrekening denken. Het advies is om hier optimaal gebruik van te maken.

Aan de hand van deze rapportages krijg je bijvoorbeeld meer inzicht in je onderneming. Dit geeft je alle handvatten om de juiste financiële keuzes te maken. Hierbij is het ook aan te raden om bijvoorbeeld van de BTW rapportage gebruik te maken. Je BTW aangifte doen, maak je met zo’n rapportage een stuk makkelijker.

Tip 3: koppel je boekhoudpakket aan je bankrekening

In je boekhoudprogramma moet je elke transactie aan een bepaalde factuur koppelen. Het advies is om hiervoor je bankrekening aan je boekhoudpakket te koppelen. Deze koppeling zorgt ervoor dat alle transacties alvast in je boekhoudpakket ingeladen worden.

Je hoeft nu nog maar één ding te doen: de transactie aan de juiste factuur te koppelen. Als je daarbij ook je boekhouding goed ingericht hebt, wordt dit ook direct in alle financiële rapportages op de juiste manier verwerkt. Hiermee bespaar je dus een hele hoop tijd voor je.

Tip 4: schroom niet om hulp te vragen

Heb je een boekhoudkundige uitdaging waar je niet helemaal uitkomt? Schroom dan niet om hulp te vragen. Je kunt bijvoorbeeld bij het boekhoudprogramma zelf hulp vragen. De meeste aanbieders hebben een goed support team. Zij kijken graag met je, zij denken graag met je mee en voorzien je graag van de juiste adviezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *