Data Science is top-skill om op te doen in 2024

Data science, een van de meest gewilde vaardigheden in het huidige technologische tijdperk, is het veld dat zich bezighoudt met het extraheren van inzichten en kennis uit gestructureerde en ongestructureerde data. Het gebruikt technieken uit verschillende disciplines, waaronder wiskunde, statistiek, informatietechnologie, en machine learning, om patronen te identificeren, voorspellingen te doen, en besluitvorming in bedrijven te ondersteunen. Met de exponentiële groei van data in alle sectoren is de rol van data science onmisbaar geworden voor het maken van geïnformeerde, data-gedreven beslissingen.

Tekort aan Data Scientists

De vraag naar data scientists is de afgelopen jaren explosief gestegen. Volgens recente schattingen is er wereldwijd een aanzienlijk tekort aan data scientists (bron). In sommige regio’s wordt dit tekort geschat op tienduizenden, wat de enorme vraag en het belang van deze vaardigheid in de moderne bedrijfswereld onderstreept. Dit tekort biedt enorme kansen voor degenen die de vaardigheden van data science willen verwerven.

Tarieven voor zzp Data Scientists

Als zelfstandige data scientist kunnen de tarieven aanzienlijk variëren, afhankelijk van ervaring, specialisatie, en de marktvraag. Als startende zzp’er kan je een minder hoog uurtarief hanteren dan een zzp’er met jaren ervaring. In 2024 kunnen ervaren data scientists tarieven voeren die variëren van €70 tot €150 per uur of zelfs meer, afhankelijk van de complexiteit van het werk en de sector waarin ze actief zijn (bron: freelance.nl). Deze lucratieve tarieven weerspiegelen de hoge waarde die organisaties hechten aan data-gedreven inzichten. Data science is hierom financieel ook erg aantrekkelijk voor zzp’ers.

Opleidingen bij Data Science Partners

Voor degenen die hun vaardigheden in data science willen verbeteren, biedt Data Science Partners een reeks opleidingen aan. De meest logische keuze is de Data Science Opleiding. Je kunt met deze training meedoen als je nog nooit hebt geprogrammeerd. Wel is het van belang dat je affiniteit hebt met het analyseren van data en bij voorkeur ben je universitair geschoold. Er zit namelijk ook een portie statistiek in het programma.

Andere opties zijn trainingen in de volgende tools: Python, R, SQL, en machine learning. Hun programma’s zijn ontworpen om een evenwicht te bieden tussen theorie en praktische toepassing, waardoor deelnemers niet alleen leren, maar ook de vaardigheden verwerven die nodig zijn om echte problemen op te lossen.

In 2024, met de voortdurende groei van data en technologie, is het verwerven van vaardigheden in data science niet alleen een slimme carrièrekeuze, maar ook een essentiële stap voor degenen die voorop willen lopen in de technologische vooruitgang. Data Science Partners biedt de middelen en expertise om deze stap te ondersteunen.