Op zoek naar een zzp opleiding die bij jou past? We leggen je uit waar je aan moet denken

Of je nu een beginnende ondernemer bent of al een tijdje zelfstandig je zaak runt, een zzp opleiding of training kan je kansen op een opdracht vergroten. Je kunt meer uit je werk halen of juist een nieuwe weg inslaan. Het kiezen van een zzp opleiding kan lastig zijn, want waar moet je aan denken en welke mogelijkheden zijn er? We helpen je graag verder, dus lees snel door.

Eerst: Het STAP-budget

Vergeet niet dat je jouw zzp opleiding kunt laten vergoeden door de overheid. Je kunt jouw aanvraag voor scholing aanvragen in het STAP-portaal van het UWV. Op deze manier kun je elk jaar een zzp opleiding volgen. Wel is het aan te raden om te kijken wat er binnen de vergoeding valt. Zo moeten het wel een opleiding of training zijn die geaccepteerd wordt door het UWV en zijn reis- en hotelkosten niet aftrekbaar. Een laptop daarentegen dan bijvoorbeeld weer wel, maar onder bepaalde voorwaarden.

De basis van ondernemen

Bij het kiezen van je opleiding is het slim om eens bij de basis te beginnen. Ben je een beginnende ondernemer of wil je graag meer kennis opdoen op het gebied van ondernemen? Dit is aan te raden om alles uit je bedrijf te halen. 

Zzp cursus

Je hoeft niet direct een volledige zzp opleiding te volgen. Er zijn ook veel cursussen die je helpen beter te ondernemen. Denk aan een zzp cursus zoals:

 • Boekhouden;
 • Ondernemen;
 • Administratie;
 • Sales;
 • Communicatie.

Een zzp cursus zorgt ervoor dat je niet veel tijd kwijt bent, maar wel waardevolle kennis en ervaring opdoet. 

zzp opleiding

Zakelijke opleiding boekhouden en geldzaken

Boekhouden kan wat lastig zijn, maar het kan je ook helpen gedurende je carrière. Door een zzp opleiding boekhouden te volgen weet jij of je die ene leuke auto voordelig kunt rijden of dat het slim is om meer in te kopen. En of je voordeel hebt bij het aansluiten van een specifieke verzekering. Deze zakelijke opleiding kan ook een aanvulling zijn op de diensten die jij weer aanbiedt aan anderen, waardoor je weer extra geld verdient. Een zakelijke opleiding waarbij je slim leert omgaan met geld, zodat je voluit kunt genieten van je welverdiende centen of deze weer kunt investeren is altijd een slimme zet.

Een volledig zakelijke opleiding om ondernemer te worden

Ook op mbo, hbo en master niveau zijn er opleidingen die je klaarstomen om een uitstekende ondernemer te worden. Deze opleidingen kun je via een school volgen, maar ook via online aanbieders zoals LOI, NCOI en meer. Voorbeelden van Hbo-opleidingen die je een vooruitstrevende ondernemer maken zijn:

 • Management;
 • Economie en recht;
 • Commerciële economie;
 • Small business en retail management.

Natuurlijk zijn er veel meer opleidingen die je hierbij helpen, dus laat je vooral informeren.

Een verdiepende zzp opleiding

Zou jij jouw kennis en ervaring willen specialiseren of juist meer ervaring willen opdoen in andere branches om meer opdrachten te krijgen? Kijk dan naar een zzp opleiding die je daarbij helpt. Bekijk eerst wat je motivatie is en wat je graag met de zzp opleiding wilt bereiken. Vervolgens weet je dan beter waar je moet zoeken. Denk aan:

 • Het verbreden van kennis en ervaring om meer opdrachten te kunnen aannemen.
 • Specialiseren van mijn kennis zodat ik mensen beter kan helpen en een betere expertise heb.
 • Een nieuwe weg inslaan, waar je passie en interesse ligt.
 • Verfrissen van kennis in je huidige vakgebied.

Zo kun je binnen de zorg een opleiding doen voor een certificaat, zodat je een specialist in je vakgebied wordt. Ook kun je meer de zakelijke kant op gaan en mensen coachen met behulp van je ervaring. Sla een paar opleidingen op die jouw aandacht trekken en ga ze vervolgens vergelijken. Kijk naar de aanbieders, de voorwaarden, de kosten en wat je aan het einde van de zzp opleiding rijker zal worden. Vervolgens: gewoon doen! Met het STAP-budget heb de vrijheid om jezelf als ondernemer te ontwikkelen.

Het kiezen van een zzp opleiding kan in het begin overweldigend zijn. Maar als je weet wat je mogelijkheden zijn, waar je goed aan doet en wat jij aan het einde van de streep wilt bereiken, dan is het volgen van zo een zakelijke opleiding waardevol. Geen tijd voor een volledige opleiding? Een zzp cursus is ook heel effectief. Boost je kennis of fris de kennis die je al hebt op.