Ondernemer worden

Redenen om ondernemer te worden

  • Je neemt het familiebedrijf over

Er bestaan diverse redenen waarom iemand ondernemer wil worden. Bij sommige personen zit het ondernemerschap gewoon in het bloed. Sommige kleine en grote bedrijven worden van generatie op generatie overgenomen. In dat geval lijk je wel voorbestemd om ondernemer te worden. De kans is dan ook groot dat je door je familie als vanzelf met raad en daad wordt bijgestaan.
  • Je oefent een beroep uit dat meestal als zelfstandig ondernemer wordt uitgeoefend

De meeste beroepen oefen je uit in loondienst. Er bestaan echter tal van beroepen waarbij de kans groot is dat je zelfstandig ondernemer wordt. We denken dan aan tal van vrije beroepen. Ook bij beroepen zoals bakker en kapper is de kans groot dat ondernemer worden erin zit.
  • Je bent goed in je vak en je wilt niet langer voor een baas werken

Als je pas je diploma hebt behaald, is het logisch dat je eerst in loondienst werkt. Zo kun je de nodige kennis, ervaring en vaardigheden opdoen om heel goed te worden in je vak. Tegelijk leren potentiële klanten en collega’s je kennen als iemand met heel wat vakervaring.
  • Je wilt aan de werkloosheid ontsnappen

Van een uitkering leven is niet leuk. Dat is een understatement! Dit verklaart waarom een steeds groter aantal mensen die hun baan verliezen ervoor kiezen om als zelfstandig ondernemer te werken.

Een ondernemingsplan opstellen

Wat ook de reden is waarom je kiest voor ondernemer worden, een ondernemingsplan opstellen, is erg belangrijk. Dit plan is gewoon een handige tool om je doelen op een overzichtelijke manier voor ogen te houden. Het is dan ook gebruikelijk om zulk ondernemingsplan in stappen op te stellen. Hoe je dit doet, hebben we reeds in een van onze andere artikelen uitgelegd.

De boekhouding bijhouden

Bij ondernemer worden, komt veel meer kijken dan enkel maar het uitoefenen van je vak. Je dient voor de Belastingdienst ook een boekhouding bij te houden. Tevens heb je een bewaarplicht van 7 jaar die geldt voor al je administratieve documenten. Bij het boekhouden komt heel wat kijken. Je kunt het echter zelf in handen houden door gebruik te maken van online boekhoudprogramma’s die alle stukken voor je bijhouden, facturen maken en verzenden en je belastingaangifte helemaal voor je verzorgen. Je kunt uiteraard ook de hulp inroepen van een accountant of van een boekhouder die je hierbij kunnen helpen.

ZZP-er of een andere ondernemingsvorm

Of je er alleen voor gaat of anderen in je bedrijf betrekt, hangt af van vele factoren. Kom je er echt niet uit, dan is het een goede raad om eens langs te gaan bij de Kamer van Koophandel.