Banners ZZP Vrienden website_Financieel v2

ZZP Hypotheek na 1 jaar

Wil je een hypotheek afsluiten, maar heb je nu één jaar je eigen onderneming? Dan moet je een aantal extra zaken voor op een rijtje hebben. Welke jaarcijfers of prognose voor de toekomst heb je nodig? Bij ZZP Vrienden leggen we je hier alles over uit en geven we tips om jouw hypotheekaanvraag soepel te laten verlopen.

Jaarcijfers voor je hypotheek zzp

Het is belangrijk om je hypotheekaanvraag tot in de puntjes voor te bereiden. Je moet de bank ervan overtuigen dat je de hypotheek nu en in de toekomst kunt betalen. Ga zitten met een accountant of boekhouder, zorg dat je je jaarrekeningen op orde hebt en maak een overzicht van de cijfers van het lopende boekjaar. Je accountant kan ook helpen bij het maken van een prognose, zodat je goed inzicht hebt in wat gaat komen.

Officieel vragen banken en andere geldverstrekkers om de jaarcijfers van de afgelopen drie jaar van je onderneming. Als je een hypotheek zzp wilt aanvragen en je pas 1 jaar zelfstandige bent, kun je dus niet veel aantonen. De bank wil door uit te gaan van de afgelopen drie jaar een stabiel gemiddeld inkomen berekenen. Ook kan er door te kijken naar de afgelopen drie jaar een trend in je inkomen gezien worden, bijvoorbeeld wanneer je meer omzet gaat draaien en ieder jaar meer winst zult maken.

Mogelijkheden voor hypotheek zzp 1 jaar

Veel banken bieden nu ook de mogelijkheid om een hypotheek zzp na 1 jaar te kunnen aanvragen. Hierbij wordt het inkomen gebaseerd op 1 jaar, maar zou je maximaal 75% tot 80% kunnen lenen. Normaal gesproken kun je maximaal 100% lenen. De reden dat het percentage lager is wanneer je nog maar één jaar een onderneming hebt is dat de bank zo een risico achter de hand houdt voor het geval je de hypotheek niet meer kunt betalen.

Bij andere geldverstrekkers vraagt de bank in sommige gevallen naar een voorspelling van verwachte inkomen voor de komende jaren. Deze kun je als ondernemer zelf opstellen of door een financieel adviseur laten doen. Ga bij een prognose uit van de markt waarin je werkzaam bent. Bepaal of dit een groeiende markt is of niet. Ga ook uit van de investeringen die je hebt gedaan. Een prognose kan ervoor zorgen dat het risico bij de bank wordt weggenomen.

jaarafsluiting

In je berekening voor je hypotheek zzp na 1 jaar kun je ook aanvullend inkomen meenemen. Dit betreft bijvoorbeeld een eerder inkomen uit loondienst, inkomen uit flexibel dienstverband en inkomen uit beleggingen. Wat de bank wil zien is de reden dat je inkomen op niveau zal blijven. Dat moet je kunnen aantonen.

De hypotheekverstrekker kijkt bij de beoordeling van je aanvraag naar de sector waarin je werkzaam bent, hoe hoog je vaste lasten zijn, hoeveel risico je loopt met je bedrijf, of je bedrijf winst heeft ontwikkeld en wat dus de verwachtingen zijn van je bedrijf. Dit zijn belangrijke factoren voor de hoogte van je maximale hypotheek zzp na 1 jaar in je onderneming.

Tips hypotheek aanvragen na 1 jaar als zzp’er

Wanneer je pas 1 jaar werkzaam bent als zzp’er kun je makkelijk en snel een hypotheek aanvragen met de volgende tips:

  • Schakel de hulp in van een expert op het gebied van hypotheken zoals een hypotheekadviseur. Zo kun je goed geïnformeerd en geadviseerd worden over de verschillende mogelijkheden met betrekking tot een hypotheek als zzp’er.
  • Bekijk hoeveel geld je zelf kunt missen gedurende de aankomende jaren zodat je een duidelijke prognose kunt maken en een beter beeld hebt van de toekomstige financiële status van je onderneming.
  • Spaar voldoende eigen kapitaal. Je kunt maximaal 100% lenen van de waarde van de woning, maar je hebt ook kapitaal nodig voor meubels of een verbouwing.
  • Verzamel de correcte documenten en gegevens tijdens de hypotheekafspraak. Zo heb je een uittreksel van de KvK (Kamer van Koophandel) inschrijving nodig van het bedrijf, de jaarcijfers, een pensioenoverzicht en een prognose.
  • Spreek eventueel met een hypotheekadviseur en denk vooraf goed na welke vorm hypotheek je wil afsluiten en voor hoe lang je het rentepercentage vast wil stellen.
Hypotheek Sleutels

Bij welke banken kun je terecht

Iedere bank heeft andere voorwaarden wanneer je een hypotheek zzp wil aanvragen na 1 jaar. Heb je een inkomensverklaring nodig, een prognose of gegevens over eerdere inkomens? Dit kan verschillen per bank. Je kunt in ieder geval terecht voor een hypotheek zzp als je 1 jaar een onderneming hebt bij de ABN-Amro, a.s.r., BLG Wonen, Rabobank, SNS-bank.

Lees alles over hoe je hypotheek zzp wordt berekend als je 1 jaar een onderneming hebt of hoe jij je rentepercentage bepaald. De maximale hypotheek is bepalend voor het aanbod in huizen waar je naar kunt kijken. Verdiep je goed in de voorwaarden die voor jou gelden, want met een eigen onderneming zitten er net wat meer regeltjes vast aan de aanvraag van een hypotheek zzp na 1 jaar.