Iedere zzp’er kan een auto leasen

Iedere zzp’er kan een auto leasen

Als zzp’er moet je vaak veel rijden. Veel eenmanszaken hebben voor hun bedrijf een bedrijfsbus nodig, en weer anderen met een bedrijf zijn vaak op pad om klanten te ontmoeten. Opdagen in een gehavende vijftien jaar oude gezinsauto geeft niet echt de juiste boodschap af, maar aankomen in een glimmende nieuwe directieauto of bestelwagen – dat is een ander verhaal. Imago is niet alles, ondanks het gezegde, maar jezelf goed presenteren heeft wel een grote impact op hoe serieus jij (en je bedrijf) wordt genomen door eventuele klanten, opdrachtgevers of partners. De wens om een gloednieuwe auto te kopen die u in een goed daglicht stelt, is volkomen begrijpelijk – en verstandig. Dus de vraag blijft – kun je een gloednieuwe auto of bestelwagen leasen als je zzp’er bent?

 

Gelukkig is het antwoord ja!

 

Zakelijk leasen zzp

Het verkrijgen van een leaseauto komt neer op het bewijzen dat je geen kredietrisico bent. Als jouw onderneming is gevestigd en je een boekhouder hebt (of je boekhouding zelf doet), dan zou dit geen probleem moeten zijn. Je vraagt de leaseauto gewoon aan via je onderneming en verwacht dat u die boekhouding aan de leasemaatschappij moet voorleggen om de deal af te ronden.

 

Maar wat gebeurt er als je geen boekhouding hebt?

Als je bedrijf nieuw is of zich in de eerste jaren van zijn bestaan bevindt, kan het moeilijk zijn om een sterke boekhouding te laten zien. Je moet bereid zijn om de bevestiging te geven waar de leasemaatschappij om vraagt – dit kunnen uw bankrekeningafschriften zijn (zowel zakelijke als persoonlijke), de bedrijfsrekeningen die je hebt en alle andere bewijzen van kapitaal en schuld

In beide gevallen moet je ook je identiteit en adres aantonen, evenals het adres van het bedrijf.

Uiteindelijk zal de leasemaatschappij een beslissing nemen op basis van de aan hen verstrekte informatie, maar als uit jouw boekhouding blijkt dat u zich de regelmatige maandelijkse betalingen kunt veroorloven, zouden er geen verdere belemmering mogen zijn om je leasecontract door te laten gaan.

Welk inkomen heb ik nodig om een auto te leasen?

Als je de auto via het bedrijf leaset, zijn je persoonlijke rekeningen en je effectieve salaris waarschijnlijk minder belangrijk dan de bedrijfsrekeningen – de financieringsmaatschappij zal willen zien dat de bedrijfsbankrekening het geld bevat dat nodig is om de leasekosten te dekken, voordat andere uitgaven (zoals uw salarisbetaling of rekeningen) worden gedaan.

Indien uit je boekhouding blijkt dat het onderscheid tussen de bedrijfsrekeningen en je persoonlijke salaris minder duidelijk is (zoals wel eens het geval is bij eenmanszaken), dan is het belangrijk dat je kunt aantonen dat u de leasing kunt betalen, rekening houdend met alle andere regelmatige huishoudelijke uitgaven.

Moet ik leasen via het bedrijf of moet ik kiezen voor private lease?

Als je geen auto kunt leasen via het bedrijf, dan kun je misschien beter kiezen voor een private lease. In dat geval word je net als ieder ander beoordeeld op je kredietwaardigheid. Afhankelijk van hoe lang je al zzp’er bent, is je kredietwaardigheid misschien niet groot genoeg voor een financieringsovereenkomst van deze omvang en word je misschien afgewezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *