Home » Financieel » Belastingen » Belastingtarieven 2021

Belastingtarieven 2021

Als zelfstandige ondernemer ben je net als iedere ander inwoner van Nederland verplicht om belasting te betalen. De inkomstenbelasting  betaal je als ondernemer over de netto winst die je  als bedrijf maakt. Benieuwd naar het belastingtarief van 2021 in Nederland? We hebben het voor je hieronder op een rijtje gezet.

Betalen inkomstenbelasting

Het betalen van inkomstenbelasting is voor iedere Nederlander verplicht. De inkomstenbelasting betaal je over je verdiende inkomsten. Als je voor een bedrijf werkt wordt dit automatisch van je loon ingehouden. Als zelfstandige of zzp’er betaal je inkomstenbelasting over je nettowinst. Dit is alle winst die je maakt na aftrek van inkoop, kosten en aftrekposten.

Met name de aftrekposten zijn voor zelfstandige interessant aangezien je hiermee de hoogte van je inkomstenbelasting kunt verlagen. Meer weten over die aftrekposten? Lees er dan alles over op de pagina belastingen.

In Nederland wordt er gewerkt met 3 soorten boxen als het om de belastingtarieven gaat.

belastingtarief
belasting tarief

Belastingen box 1 - 2021

In box 1 wordt  het inkomen van jou als zzp’er uit werk en wonen belast. De belastingen in deze box worden bepaald aan de hand van een aantal schijven zoals hier links is weergegeven. Voorgaande jaren werkte de overheid altijd met 4 belastingschijven. Dat in sinds dit jaar (2021) teruggebracht naar  2.

Belastingen box 2 - 2021

In box 2 wordt het inkomen uit aanmerking belang doorbelast. Dit zal je in eerste instantie niks zeggen, maar dit houdt in dat je als ondernemer belasting betaalt als je tenminste 5% van het aandelenkapitaal of van een vennootschap bezit. Het gaat hier dus met name of je inkomsten hebt in de vorm van dividend.

In box 2 geldt het volgende tarief:
Een belastingtarief van 26,90% over belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang.

Belastingen box 3 - 2021

In box 3 dien je belasting te betalen over je spaargeld en het geld dat je eventueel belegd als zelfstandig ondernemer. De belasting in deze box wordt ook wel vermogensrendementsheffing of vermogensbelasting genoemd.
Je hoeft niet altijd deze vorm van belasting te betalen. Je hebt namelijk als ondernemer vrijstelling over de eerste € 50.000 die je spaart of belegt. Wil je weten wat je betaalt als je over meer dan € 50.000 spaar en beleggingsvermogen beschikt? Bekijk dan onderstaande overzicht rechts.

Het belangrijkste belastingtarief voor jou als ondernemer is de laatste kolom met percentages. Zoveel vermogensbelasting betaal je namelijk over je spaargeld en beleggingsgeld afhankelijk van je vermogen.

Geen zin/tijd om zelf je boekhouding en belastingen bij te houden? Geen geld voor een boekhouder? Boekhouding toch te moeilijk? Met e-boekhouden is het een fluitje van een cent.